Frivilligt papperslösa

Av Nima Gholam Ali Pour, Samtiden

Ibland kan ett ord förändra hela debatten. Begreppet ”papperslösa” är ett sådant ord. En gång fick jag frågan varför det ska finnas människor i vårt samhälle som ”inte existerar”?

Varför kunde inte alla papperslösa få papper som visar vem de är? Sådan förvirring skapar begreppet ”papperslös” i debatten.

Ingen är papperslös från början. Alla existerar från början. Alla har papper. Alla länder har ett system där man legitimerar människor som bor i det landet. I Iran har man en legitimation med 20 sidor. Det finns gott om papper för alla. Ingen behöver vara papperslös.

Steget från att ha papper till att bli papperslös är frivilligt. Det kan börja i en flygplats i EU:s utkanter. Migranten som kommit till Europa vet att han har inga skäl för att få uppehållstillstånd. Han har kommit till Europa av ekonomiska orsaker. Så han tar sina papper och spolar det i toaletten. Nu kan han presentera sig som ledare för oppositionen i något land som ingen känner till eller som en person som flytt från ett krig som inte många orkar följa. Nästa steg är att hitta ett land där folk är naiva nog att tro hans historia. Så blir man papperslös.

Självklart finns det fall där människor blir av med papperen på grund av en kaotisk situation. Men har man råd med resan till Europa så har man också råd med att hålla papperen på plats och berätta vem man egentligen är när man kommer till Europa. Det är också intressant att det inte finns så många papperslösa i länder som Turkiet eller Irak.

För om man saknar sina papper i Turkiet så hamnar man hos den turkiska polisen som inte är särskilt vänlig. När man passerar länder på väg till Europa så har man sina papper som plötsligt försvinner när man väl kommer till Europa. Det finns ingen som saknar sina papper vid en checkpoint i Bagdad. Då vet alla vem de är. Det är först i Europa som man ”drabbas” av ”papperslöshet”.

Det finns människor inom vänstern som är så okunniga att de tror att det är en svensk tradition att ha legitimation. Om man börjar utgå ifrån att alla länder har någon sorts legitimering av sina medborgare så förstår man att papperslösa egentligen är människor som gjort sig av med sina papper för att de befinner sig illegalt i Europa.

Papperslösa är människor som har överklagat till våra migrationsdomstolar men ändå nekats uppehållstillstånd för att orsakerna har inte funnits där. De institutioner som folket har delegerat makt till för att dessa institutioner ska besluta vilka som får komma in i Sverige, har beslutat att dessa människor av vissa orsaker inte får vara i Sverige.

Ingen människa är illegal. Men det finns handlingar som är illegala. Just nu har vi ett system där inte alla i världen får vistas i Sverige. Detta system har som konsekvens att möjligheten finns att människor vistas i Sverige illegalt. En beskrivning av vad papperslösa gör varje dag är att de vistas i Sverige illegalt. Därmed är de illegala invandrare. Begreppet ”illegala invandrare” skulle ge en mycket mer informativ beskrivning än begreppet ”papperslösa”, som har förvirrat så många människor.

Rent teoretiskt är illegala invandrare inte papperslösa eftersom det finns en kopia av deras handlingar i något arkiv i deras hemland. I de flesta fall kan de när som helst hämta den kopian och få reda på vilka de är. Så papperen finns, men intresset att berätta vem man är finns inte hos den illegala invandraren.

Egentligen kan man förstå de illegala invandrarna. Sverige är ett fantastiskt land. Självklart vill man komma hit om man bor i ett u-land. Det är inte de illegala invandrarnas fel. De gör bara vad som ligger i deras intresse. Det är Sverige som måste vakta sina gränser och markera att man är inget offer om man olagligt vistas i Sverige. Sverige måste börja göra det som ligger i Sveriges intresse.

Nima Gholam Ali Pour

Samtiden 

4 thoughts on “Frivilligt papperslösa

  1. Jag har förr undrat över varför det kommer så många invandrare till just Sverige. Dom måste ju passera genom hela Europa för att komma hit. Nu förstår jag att det är så här. Inget Europeiskt land vill ha dom, så dom säger ”skicka dom till dom där dumma Svenskarna, dom betalar så gärna några hunra miljarder för att få försörja dom. Dom har fel! Svenska folket är inte dumma det är deras regeringsmedlämmar och deras massmedia folk som saknar hjärnor.

  2. Nima beskriver detta så logiskt och enkelt. Varför förstår ingen på MV eller våra politiker detta? Det är ett val de asylsökande gör helt frivilligt av – ja av vilken anledning?

    Ingen ska få UT eller PUT som inte är villig att bevisa sin identitet!

    • Vad får dig att tro att de inte förstår det? Självklart har de full insikt om hur det ligger till. Men det är inte samma sak som att vilja rätta till det. Nationen Sverige består av landet Sverige, det svenska folket som talar det svenska språket.
      EU står för nedmonteringen av landet, svenska folket späds ut genom invandringen och språket förstörs genom användningen av anglicismer eller renodlat engelska uttryck.
      Dekonstruering pågår helt enkelt.

KommenteraAvbryt svar