Hyresgästföreningen jämför SD med Hitler!

Lena Mattsson, Lokalredaktör på tidningen Hem & Hyra som är Hyresgästföreningens medlemstidning. Hem & Hyras uppdrag är att utifrån journalistiska principer bevaka och granska Bostadssverige.

Val, rädsla och hembygdskänsla

Jag bor i ett län vars invånare satte Sverigedemokraterna på silverplats i valet till EU-parlamentet, Gävleborgs län. Här är vi kända för vår låga utbildningsnivå, vår höga arbetslöshet, våra många självmord och vår faiblesse för att äta bearnaisesås, eller bea som vi säger, till det mesta. Åsså valresultatet nu också.

Jag funderar en hel del på det som hände i slutet av maj och tänker att det nu gäller att vara försiktig men samtidigt inte varken rädd eller handlingsförlamad. Försiktig med analysen men inte rädd för debatterna och aktiv så gott det går.

Livet kan bara levas framåt men det måste förstås bakåt, skrev den danske filosofen Kirkegaard och i det till synes enkla påståendet kan mycket kraft hämtas. Kraft till att förstå och till att förklara.

Jag är andragenerationsinvandrare. Min pappa föddes i USA i början av 1920-talet. Hans föräldrar var båda svenskar men pappa föddes som amerikan och var det till sin myndighetsdag då han, trots att han då bodde i Sverige, löpte risk att bli inkallad och sluta sitt liv som kanonmat i Frankrike.

Hans föräldrar lämnade Dalarna för att få det bättre i ett annat land. Min farmor reste tillbaka men farfar blev kvar och fick ett helt annat liv än om han stannat i den del av Sverige där tusentals sålde sina hemman och tog båten västerut över världshaven.

Pappa mindes vattenmelonerna, läsken, popcornen och glassen från sina första år i Illinois när han flyttades till Sverige och blev kvar här. Han saknade sina fina leksaker och den älskade cykeln. Här fanns på sin höjd äpplen och i matsäcken låg bara hårda smörgåsar som han lade i bäcken så att smöret inte skulle rinna men brödet ändå mjukna.

Jag tänker på det och att han faktiskt svalt när han som tolvåring blev skogsarbetare. Det är inte så länge sedan! Och världen är i dag full av barn som inte får nog med mat och som tvingas göra saker de är alldeles för små och svaga för.

Nu gäller, tror jag, nu som alltid, att vi verkligen tänker längre än våra näsor räcker. Vi måste alltid se på andra som vi själva vill bli betraktade och behandlade.

Och, det viktigaste, vi får aldrig glömma att Hitler var det som Sverigedemokraternas ombud nu blev med stöd av bland annat gävleborgarna, folkvald.

Lena Mattsson, Hem & Hyra

-Pettersson har svårt att förstå på vilket sätt ovanstående inlägg ska påverka bostadsmarknaden och hyresgästerna på ett positivt sätt och sedan kan man undra om det inte är lite fräckt av Lena att jämföra sina farföräldrar utvandring och pappans invandring med dagens situation. När hon sedan jämför SD med Hitler så kanske damen har glömt att Hyresgästföreningen tillhör den rörelse som grundade rasbiologiska institutet och har ett mycket brunt förflutet. Läs HÄR

8 thoughts on “Hyresgästföreningen jämför SD med Hitler!

  1. ”Här är vi kända för vår låga utbildningsnivå” ??
    Ja det behöver hon ju inte påminna om, det är ju bara att läsa
    vad hon skriver, så förstår man att hon inte tillhör dom skarpaste
    knivarna i lådan. Och när hon gör jämförelser med Hitler, så hade
    det varit klädsamt om hon började i det parti som verkligen haft
    både kontakter och inspirerats av honom, nämlige det sosseparti
    som både hon och hyresgästföreningen tillhör.
    Snacka om stolpskott!

  2. Tänker inte Lena så långt att hon förnedrar en stor del av de som betalar hennes lön? Om SD blev näst största parti i Gävle så blir det rätt många. Tycker dessa medlemmar att hon är lämplig för sin post?

  3. En av många sossedominerade föreningar som satt i system att mobba SD, men i själva verket skjuter de sig själva i foten. I deras annonser finns bara 7 partier i riksdagen. På en marknad där hyresgästföreningen hade ett stånd tog jag mig friheten att upplysa om att vi har 8 riksdagspartier. De såg ut som levande frågetecken stackarna kanske inte har en aning om vad deras riksorganisation håller på med. Dessutom skapar ju massinvandringen en bostadssituation som är en tickande bomb invandrarna ska ju ha det som finns.
    Bor man i allmännyttan riskerar man ju dessutom att få grannar man inte vill ha.

KommenteraAvbryt svar