Polisen: Svenskarna kör allt sämre

TRAFIK. Svenskarna kör sämre i dag än för tio år sedan, enligt landets trafikpolischefer. Det visar en enkätundersökning av Motormännens tidning Motor.

Av de 17 regionala trafikpolischefer eller motsvarande som deltog i undersökningen tycker 59 procent att vi kör sämre i dag.

– Vi har ett aggressivare körsätt i dag än vi har haft tidigare. Vi ser att man ligger närmare varandra, det är farligare omkörningar. Det finns en stress i trafikrytmen i dag som inte fanns för tio år sedan. Den här undersökningen visar tyvärr att vår bild överensstämmer med polisens, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen.

-Pettersson tror att den sämre trafikkulturen beror på något annat. Exempelvis om att araberna är de sämsta bilförarna kan ni läsa nedan…

TIDIGARE 2013-07-16. Malmö hade högst antal omkomna och skadade människor i trafiken per capita under 2012. 660 skadades eller dödades per 100 000 invånare på kommunens vägar. I Stockholm var siffran 391 och i Göteborg 246. Det visar statistik från Transportstyrelsens olycksdatabas som Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och Statoil låtit sammanställa.

23 småkommuner, däribland Överkalix och Dorotea, var helt utan trafikskador förra året.

Totalt dödades eller skadades 23 034 personer under 2012 på de vägar som kommunerna ansvarar för.

Så långt Hallandsposten som presenterar utredningen.

-Pettersson vill tillägga att manliga bilförare från Mellanöstern är inblandade i olyckor nästan fyra gånger så ofta som svenskfödda förare medan kvinnliga bilförare från samma region är inblandade i mer än fyra gånger så många olyckor som svenskfödda kvinnor.

Det visar en rapport där Susanne Gustafsson vid Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI) och Torbjörn Falkmer vid Linköpings universitet har undersökt trafikolyckor under 2003 för VTI:s räkning.

– Vi vet ungefär vilka invandrargrupper som har det största behovet av extra information och utbildning, säger Torbjörn Falkmer till TT.

Han säger att de inte bara tittat på trafiksituationen för dem som har körkort utan även för alla som befinner sig i trafiken, exempelvis fotgängare. Även där är utlandsfödda överrepresenterade i olycksstatistiken.

-Pettersson undrar om du räknat med denna ”vinst” när du skryter om nybyggarna Myten?

Sydsvenskan 

16 thoughts on “Polisen: Svenskarna kör allt sämre

  1. Inse att araber bara är till besvär för oss i Sverige. Återbörda dessa idioter till mellanöstern.

  2. En 80-årig granne till oss körde 45 på 30-väg och blev av med körkortet i tre månader.

    En kurddjävel som jag haft som kund körde 180 på 90-väg och blev också av med körkortet.

    80-åringen tog snällt sitt straff.

    Kurddjäveln köpte ett körkort i Malmö för 2000:- (har sett körkortet) och kände på det viset inte av straffet.

    Att samma kurddjävel nu är efterlyst för kontokortsbedrägerier är givetvis en annan femma men understryker dessa gruppers oförmåga att sköta sig.

  3. Våra egna ungdomar kan leva rövare på en Maxi-parkering en hel kväll i sina volvos utan att köra över någon, trots burnouter och drifting.Dessa olycksfåglar kan dock inte ens hålla sig på vägen när den är helt tom.

  4. Detta är något vi kommer att få vänja oss vid. Att ”svenskarna” kör sämre, läser sämre, intelligensnivån sjunker , jobbar mindre, äter mindre fläskkött osv. m.m.

    Varför kommer vi inte att få reda på då det är mycket känsligt underlag till varför.

    Men vi vet ju svaret 🙂

  5. Jo tack, jag har mött fyra unga somalier i en svart BMW. De parkerar på handikapplats (kanske rätt?) har aldrig lärt sig rondellkörning, filkörning, parkering och den fina bilen har inga blinkers men väl en gaspedal och en våldsam bilstereo.

  6. Vi måste ju följa med i det nya Sverige.
    Ledsamt att det finns bieffekter som staten inte tycker om i sin fåra hjord.

  7. De flesta av de ”svenskarna” som kör sämre har inte körkort, de kan inte ens tillgodogöra sig teoriutbildningen.

Kommentera