Diskriminering av elever med godkända betyg

ARBETSMARKNAD/UTBILDNING. Bagaryrket har blivit populärt, men samtidigt har det blivit ett bristyrke. Företagen får inte de bagare som de behöver. En förklaring är att de som har ett slutbetyg från gymnasiet har svårt att komma in på en utbildning.

2014-05-28_0753

Susanna Söderman gick ekonomisk linje på gymnasiet och fick tjata till sig en plats inom bagarbranschen. – Jag höll på att tappa hoppet, det ska inte vara så svårt. Jag har en kompis som sa att han var glad över att inte ha något slutbetyg, på så sätt kunde han söka en vuxenutbildning inom bageri och konditori. Det är helt sjukt att det är på det sättet, att man är nöjd över att inte ha ett slutbetyg, för det är först då som man är berättigad, säger Susanna Söderman, bagare.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer bagare vara ett bristyrke under de kommande tio åren. Det finns många som vill skola om sig till bagare, men det är svårt. För att läsa bageri på yrkeshögskolan krävs förkunskaper eller behörighet från livsmedelprogrammet. Komvuxkurser inom denna bransch prioriteras till sökande som inte har gymnasieutbildning eller bedöms ha en svag ställning på arbetsmarknaden.

– De som hör av sig till mig blir helt förtvivlade när jag säger att det inte finns någon utbildning för dem om de har gått ut gymnasiet med fullständiga betyg, de säger att de är beredda att jobba gratis, säger Karin Thapper, utbildningsansvarig på branschförbundet Livsmedelsföretagarna.

-Pettersson noterar att myndigheterna tjatar – utbilda er – sedan diskrimineras de som gör det! Kan du svara på varför Myten?

SR

2 thoughts on “Diskriminering av elever med godkända betyg

  1. Gå ut i förorterna och fråga ungdomarna vad de vill bli. De allra flesta ska bli egna företagare! De är så entreprenöriella som Maud Olofsson sa. Sen spelar det ingen roll om de kan tala och skriva svenska, har missat grundskolan eller gymnasiet.

    Vilka företagare vill vi ha i Sverige?

  2. Ett bageri i Stockholm söker folk och chefen frågar en sökande:
    Har du nån erfarenhet av bageribranchen?
    Jajamen, jag har varit akterskytt på en utkörningsbil i Bagdad!

Kommentera