Stort utanförskap

Trots regeringens miljarder och enorma satsningar är utanförskapet fortfarande gigantiskt i Sverige.

I Sveriges mest utsatta stadsdelar (läs invandrartäta förorter) saknar 50% ett arbete att gå till och 40% av eleverna går ut nian utan fullgoda betyg.

Sysselsättningen sjunker i dessa områden och antalet elever utan fullgoda betyg stiger.

Att bryta utanförskapet i de här stadsdelarna är kanske vår största sociala utmaning. Jag tror att det behövs ganska stora grepp…//…gapet är en stor utmaning”.

Gissa vem som säger så? Precis, vår vän integrationsminister Myten.

ullenhag_pengar

I snart åtta år har regeringen satsat miljard efter miljard på lösningar i dessa områden och det ena riktade projektet efter det andra försökt få rätsida på redan kända problem. Inget har tydligen hjälpt. ”De ganska stora grepp”, som integrationsminister Myten talar om, kan omöjligt vara annat än nya miljarder och ytterligare riktade projekt.

Källa: SVT

Jag är ingen välavlönad politiker, men nog begriper jag att man inte kan fylla på problemfyllda områden med tusentals nya personer varje år, utan att detta får konsekvenser. Sveriges nuvarande regering har snart misslyckats med allt, inklusive detta område. Ha då i åtanke att Miljöpartiet har ett stort inflytande på regeringen i de migrationsfrågor som i mångt o mycket skapat dessa problem. I höst kan Mp sitta i Sveriges regering, möjligen också med Vänsterpartiet och tro inte att Miljöpartiet tänker sitta där utan att få gehör för många av sina krav. En ökad invandring, en generösare flyktingmottagning och i slutändan helt öppna gränser är en av Mp:s hjärtefrågor.

En socialistregering kan därmed få Reinfeldts personliga inställning att blekna i jämförelse.

Mytens och Folkpartiets Utanförskapskarta kan läsas här. Där läser vi bl.a. att antalet utanförskapsområden ökat med 152 stycken sedan 1990, året innan Carl Bildts regering på initiativ av Folkpartiet avskaffade Luciabeslutet. Antalet utanförskapsområden är idag 155 stycken och enligt integrationsminister Myten är det en färre än när Alliansregeringen tillträdde 2006.

Enligt ekonomen Tino Sanadaji, har dock antalet utanförskapsområden istället ökat med 30 stycken till 186. Både Folkpartiet och Sanandaji har använt samma underlag och metod och dessa är hämtade från SCB. Enligt Sanandaji beror den stor skillnaden i uträkningarna på att Folkpartiet ändrat beräkningarna av skolresultaten och att gränsdragningarna i olika bostadsområden blivit ändrade. Länk

Jag har personligen större tilltro till en oberoende ekonom än till ett regeringsparti som misslyckats kapitalt med både skolan och integrationen.

Å andra sidan struntar jag i om antalet utanförskapsområden är 155 eller 186. De är oacceptabelt många vilket som och det enda som kan hjälpa är att införa ett nytt Luciabeslut som låter Sverige och svenska skattebetalare hämta andan….men som sagt. Med Mp i en en svensk regering lär vi gå åt andra hållet, men det verkar svenska folket ha missat.

 

 

2 thoughts on “Stort utanförskap

  1. Om vi har ont av för stor invandring, hur tror ni då de som kommer till Sverige och inte kan själva försörja sig och sina familjer känner sig?
    De politiker och följare till dem som tror sig göra goda gärningar genom urskiljningslös invandring är i själva verket o-humana egoister.
    Det verkar som att de tänker ”jag är så stolt över att kunna bidra och lyckligt ovetande hur de går för de stackars satar som kommer hit”.

  2. Nu säger Alliansen att det ”bara” rörde sig om ett EU-val med lågt valdeltagande och att septembervalet kommer att handla mer om ”deras” frågor.

    Jag hade hoppats på lite självrannsakan av politiken de fört, lite ödmjukhet. Frågan om Fredrik Reinfeldts roll i nederlaget har inte alls dykt upp.

Kommentera