Att hjälpa till

INVANDRING. Pettersson är som ni vet kritisk till nuvarande migrations politik och anser att det är bättre att hjälpa många människor i eller i närheten av deras hemländer än några få i Sverige.

Det kan man naturligtvis göra på olika sätt. Ett sätt är regeringens, som skickar 100 miljoner om dagen i bistånd till en oerhört rik kontinent som heter Afrika. Där finns allt för ett liv minst lika bra som det i Sverige – råvaror för industrier, jord för odlingar av mat, bete för boskapsdjur, enorma möjligheter för turism. Kort sagt det finns allt och kontinenten är glest befolkad.

Sedan kan man göra på Petterssons sätt, handla varor så pojkarna och flickorna i Afrika måste arbeta för sina pengar och har de jobb behöver de inte komma till Sverige.

Ni får avgöra vad som är bäst – regeringens 100 miljoner om dagen utan uppföljning som pågått i 60 år eller Petterssons inköp av ett par vinare i veckan som afrikanerna eller araberna fått producera…skål förresten, det smakar utmärkt.

Bilden från vintillverkarens hemsida
Bilden från vintillverkarens hemsida

TIDIGARE 2010-8-04. Sverige har de senaste 3 åren vräkt 90 miljoner om dagen över världen i bistånd, 100 miljarder på 3 år. Vi har all anledning till att känna oss ”stolta” över arbetet att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Biståndet uppgick förra året till 1,12 % av bruttonationalinkomsten och inget land har tidigare visat en så hög andel. ”Jag tror att rekordet kommer att stå sig länge, det är svårslagbart” säger biståndsminister Gunilla Karlsson stolt. Hon borde inte vara så stolt över Sidas hantering och uppnådda resultat med biståndet.

Läs artiklar om hur ”Sidas bistånd förstör för de fattiga” eller om ”Pengarna som försvann”

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen vad dessa tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen än säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, 900 miljoner människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

7 thoughts on “Att hjälpa till

  1. I 60 år har vi öst bistånd över länder som inte utvecklats
    ett förbannat dugg, och ändå fortsätter galenskaperna
    år efter år att skicka pengar utan motkrav vad det bör
    användas till. Dom enda som haft nytta av dessa
    galenskaper är att korrupta ledare där kunnat fylla
    sina fickor med Svenska biståndsmedel.
    Men vad har dessa länder, eller vi för nytta av det ?

  2. Att Afrika är rikt på naturtillgångar är ett faktum, vad de gör eller inte gör med den gåvan, det kan man fundera över. Här är en annan liknande karta över kontinenten Afrika, jämför länderna som är insatta på kartan. Skandalöst att befolkningen inte har använt sina resurser på ett vettigt sätt. Delvis vårt fel som aldrig har ställt krav utan ständigt skickat hjälp, för det är ju ”så synd om dem”.
    http://plancksconstant.org/blog1/2011/09/the_real_land_of_opportunity.html

  3. För ca ett år sedan reste en somalisk minister till de nordiska länderna i ett försök att få tillbaka de utbildade somalierna för att hjälpa till att bygga upp landet. Norge ställde upp och började repatriera.

    Jag har sett ett reportage om en somaliska som i Sverige utbildat sig till barnmorska och flyttade tillbaka till Somalia för hon ansåg sig kunna göra större nytta där.

    Svenska PK-politiker har i sin ”godhet” samtidigt en nedlåtande attityd när de passiviserar dem medelst en gräddfil där de inte räknar med att de ska kunna prestera något själva.

KommenteraAvbryt svar