VD för antirasist-organisation gripen för grova bedrägerier

NORGE. HAUGESUND. I går morse, gick polisen till aktion mot verkställande direktör Kjell Gunnar Larsen (57) i SOS rasism.

SOS Rasisme som är Norges motsvarighet till vänsterextrema Expo i Sverige fick mellan år 2005 och 2010 10 miljoner i årligt stöd från stat, kommuner och privatpersoner.

 

Kjell Gunnar Larsen, ännu en vänsterextremist med fingrarna i syltburken
Kjell Gunnar Larsen, ännu en vänsterextremist med fingrarna i syltburken

 

Nu är fackpampen och kommunisten Larsen anklagad för förskingring, penningtvätt, bokföringsbrott

Kjell Gunnar Larsen och de andra antirasisterna ska ha ägnat sig åt omfattande medlemsfusk och ekonomiska oegentligheter. Den norska tidningen Dagbladet fann vid en granskning att organisationen regelbundet har lurat myndigheterna genom att uppge för höga medlemsantal, vilket har gett dem rätt till felaktiga bidragsutbetalningar i mångmiljonklassen. Beloppen fördes sedan över till privata konton tillhörande de vänsterextremister som leder organisationen.

Enligt åklagaren hittade myndigheterna stora mängder kontanter hemma hos Kjell Gunnar Larsen.

SOS Rasisme har redan dömts för att ha fuskat med medlemssiffrorna för att få mer bidrag, och nu kommer man alltså även att åtalas för penningtvätt, skatteförskingring och skattebrott. 2012 gjorde polisen ett omfattande tillslag mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund

2011 dömdes SOS Rasisme för det mest omfattande bedrägeriet med falska medlemssiffror i Norges historia. Totalt lurade vänsterextremisterna till sig 17 miljoner norska skattekronor för mycket i bidrag, uppger Dagbladet.

Så sent som förra året kunde Dagbladet avslöja ännu ett nytt miljonbedrägeri inom Expos norska systerorganisation. Den här gången visade det sig att SOS Rasisme hade sökt och erhållit bidrag för antirasistiska studiecirklar som aldrig ägt rum. Hela 90 procent av de kurser som organisationen påstått sig ha hållit hade inte genomförts.

– Detta är inte första gången någon fuskar till sig studiestöd, men ärendet runt SOS Rasisme verkar än så länge slå alla tidigare rekord, sade avdelningsdirektör Tom Sörhus på Kunnskapsdepartementet till Dagbladet då.

1 thoughts on “VD för antirasist-organisation gripen för grova bedrägerier

KommenteraAvbryt svar