Bara en humla…

Insändare

BARA EN HUMLA…

Det var en lite kylslagen höstmorgon förra året, diset låg fortfarande tungt över älven när jag gick in efter ett  nödvändigt  morgonbesök bakom husknuten.  Jag tog som vanligt vägen förbi regnvattentunnan och tittade instinktivt ner i behållaren som nu var nästan full!

2014-04-27_1739

Där låg några löv, lite barrnålar och en död humla och flöt!  Jag plockade upp skräpet och humlan och tänkte just slänga iväg det men ändrade mig av någon anledning i sista minuten och  satte mig istället ner på farstubron och begrundade detta nu tyvärr stendöda – och nyttiga lilla kryp.  Vilken vanmakt och vånda hon måste ha känt där hon i sin ensamhet kämpade i det iskalla vattnet.  Hon försökte kanske rädda sig på något av löven som flöt omkring men misslyckades och hur länge fick hon kämpa innan döden kom och befriade henne från  alla världsliga plågor? Bara en humla, men ändå en tragedi.

Jag tittade på den stora klumpiga kroppen och dom pyttesmå vingarna som enl. den kände aerodynamikern  John Mc Master skulle vara allt för små i förhållande till den stora, tunga  och runda kroppen för att kunna skapa lyftkraft.  Men till sin hjälp har hon i vingarna också ett elastiskt ämne (reselin) som lagrar och genererar kraften och som gör att hon kan flyga.  (reselin är f.ö. det mest elastiska ämne som vetenskapsmännen känner till)

Där låg nu denna lilla perfekta skapelse i min hand, jag tog på mig mina läsglasögon för att kunna se detaljerna ännu bättre.  Små svarta armar, ben och spröt stack upp där hon livlös vilade på rygg i min hand.   Jag har alltid tyckt om humlor, dom är speciella, vänliga och som sagt väldigt nyttiga små insekter och det är lika trevligt varje vår när man ser och hör den första humlan! Men nu hade denna lilla skapelse tyvärr slutat sina dagar i min vattentunna! Jag måste nog skaffa mig ett lock till tunnan!

När jag satt där och filosoferade så tyckte jag plötsligt att ett av spröten rörde sig någon millimeter. Men sen låg hon åter stilla och orörlig, hon var ju död och det var säkert bara vinden som spelat mig ett spratt! Men efter ytterligare ett par minuter så rörde hon lite med sin ena  ”arm”  eller om det nu var ett ben?  Tänk om hon levde?  Jag kupade andra handen över och blåste in lite varm luft över humlan, men tyvärr inga reaktioner!

Mun mot mun metoden var utesluten och därför fortsatte jag att blåsa in varm luft i min kupade hand  ytterligare några minuter och se, nu gav det resultat! Hon levde faktiskt, men var mycket svag! Vilken sensation!  Hon vinkade och sprattlade nu med både armar och ben om även mycket långsamt, jag förstod ”vinken” och vände henne därför på rätt köl och nu stultade hon sakteliga fram i min hand om även på darriga ben.

Solen tittade fram och värmde skönt och jag öppnade handen och lät nu istället solens strålar värma den genomkylda och blöta humlan!  Jag kände hennes små fötter i handen och hon rätade nu upp sig,  vibrerade ännu mer och startade vingarna!  Antagligen för att torka.  Nu fanns det liv och nu såg man att kraften kom tillbaka om även långsamt.

Och som ett startfärdigt flygplan som genomför sin ”run up” strax före start, hade nu humlan fått fart på alla ”motorerna”  och kontrollerade klaffar,  vingar och landningsställ.  Hon vibrerade och surrade och vinglade runt i handen för att sen helt plötsligt lyfta och dåna iväg ut i solskenet!  Hon försvann bakom björken, men flög runt och kom tillbaka och gjorde en lågsniffare förbi min näsa, en manöver som hon upprepade ännu en gång  innan hon för alltid försvann ur min åsyn! Jag uppfattade det som ett tack och ett avsked  -men det var naturligtvis slumpen som styrde henens flygning!

Humlan måste ha en arbetstemperatur på närmare 40 grader för att kunna flyga och värmen alstrar hon genom att vibrera med vingarna. Hon kan genom denna geniala metod även flyga i nollgradig temperatur!

Hälsningar, Janne

11 thoughts on “Bara en humla…

 1. Om insekterna på vår planet skulle dö, skulle det inte ta många år för än hela planeten var stendöd…

 2. Ser att någon här samlat alla sina alias under & co?
  Ja det är väl bättre än att hålla sig till vad man heter!

 3. Underbart! Eftersom jag är uppvuxen på landet har jag liknande erfarenheter med diverse djur. Den gången jag återuppväckte en humla blev jag “bränd” men gillar humlor i alla fall.

 4. Inte för att det har med ovanstående att göra, men B-laget är för försynt, vi tar en paus och lyssnar på lite modern rumba.

 5. Vi gillar också humlor och alla andra insekter i naturen, de fyller alla en viktig uppgift.

 6. Vårt fosterland är också likt en humla. Egentligen borde vi inte kunna flyga med vår stora välfärd men det har gått bra fram tills nu. Reinfeldt såg som sin uppgift att knäcka ryggen på vår folksjäl och han har gjort ett enastående jobb. Vi får troligen aldrig mer den välfärd vi har haft. Landet är förstört för alltid.

  Humlan är troligtvis död…

 7. Glömde bort.
  Pettersson, vet du varför jag inte kan skriva ut från din blogg ?
  Det gäller bara hos din blogg
  Pelle

  • Pelle, jag håller på och undersöker. Du ska klicka på inlägget, gå ned till rutan där det står dela, klicka på den och skriva ut. Prova även attt köra med Ctrl+Skift+P
   Är det någon annan som har problem?

 8. Bra skrivit Janne
  Jag känner likadant om jag hamnar i ett liknande läge,,,,,,,,,, det måste ju betyda att man månar om andra, har empati helt enkelt,,, men varför kan jag inte känna så för syrier, ziggisar, somalier, som kommer hit för???
  Utan jag tycker att dom kan stanna i sina länder o slåss, varför ska vi bli indragna i deras skit för? Dessutom ska vi betala för detta?

  Pelle

Kommentera