Vad är sant och vad är falskt? SN berättar på tisdag

MEDIA. Den Eskilstunastyrda lokaltidningen  Södermanlands Nyheters nyhetschef Janna Holmqvist berättar om vikten att vara kritiskt när man får information från olika media.

  • Plats NK-villan, Nyköping
  • Tisdag 27 mars kl. 18.30
  • Fri entré

-Pettersson tycker det låter intressant. Den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter har en längre tid, tillsammans med andra tidningar bedrivit en reklamkampanj ”Vad är sant och relevant?” Där redaktionen skriver ”I dag sprids nyheter blixtsnabbt i sociala medier. Men också rykten och felaktiga uppgifter. För vem orkar kolla vem avsändaren är innan man delar vidare? I snart 125 år har SN funnits i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta och vår journalistik är lika viktig i dag som förr. Vi kollar fakta, gräver djupare och sätter saker i ett större sammanhang, och sållar bland rykten som sprids på nätet. För vi vill att det du läser och tar del av ska vara sant och relevant. Vill du?”

Anna Falk, chefredaktör och ansvarig utgivare och Roger Sundberg, nyhetschef, Södermanlands Nyheter.

Man kan naturligtvis undra vad som är sant och relevant när SN använder en rubrik där det står, ”Rykte”…som publicerades den 22  mars 2018.

Etnicitet är känsliga saker, det vet vi. Men hur ska man tolka när Södermanlands Nyheter hänger ut ”svenskar” som är somalier och somaliska medborgare. Det måste vara bra nära hets mot folkgrupp.

Här är ett exempel som borde tas upp i NK-villan. Bakom den här rubriken om ”svenskar” döljer sig somalier som är somaliska medborgare. I finländska medier löste man problemet genom att skriva män boende i Sverige.

Det finns många exempel i vår lokaltidning. Är det sant och relevant att kalla Petterssons blogg rasistisk bara för att vi talade om samma saker som  andra gör många år tidigare än PK. Jag skulle vilja påstå att det är personligt tyckande och det hör inte hemma på nyhetssidorna enligt SN.

Några få exempel på mindre lyckad journalistik nedan…

Vi minns också en av Södermanlands Nyheters anställda i Journalisten som ber om ursäkt

Nåväl, Pettersson anser att lokaltidningen behövs. Men jag tror det är en dålig taktik att utesluta många läsare och prenumeranter genom att försöka lära dem att ”tycka rätt” i ”rätt frågor”. Det håller inte, de flesta människor är kloka och ansvarstagande och kan skilja vad som är rätt och fel. Rykten och sant. Media borde samarbeta i stället för att utesluta.

Ett exempel är Pettersson som tidigare skrev mängder med insändare. Det gick bra så länge jag höll mig till att kritisera politiker, facket och skatterna men när det började handla om vår tids viktigaste fråga, invandring och islam så blev det stopp. Det kallades rasism och hat.

Problemet för medierna var att de inte bara förlorade en prenumerant utan även en annonsköpare som startade en blogg som blev en konkurrent med fler läsare än många lokaltidningar.

Problemet är också att journalisterna sitter kvar på sina piedestaler och låtsas som de är opartiska och skriver sanningen, när verkligheten varje dag visar att de vinklar och döljer för att lära läsarna att ”tycka rätt” i ”rätt frågor”.

Media har inte bara glömt folket utan även sitt läsaruppdrag som idag förvandlats till ett läsarförakt. Någon självkritik existerar inte utan istället beklagar sig media och  journalister över tillkomsten av sociala medier, folkets forum. På nätet säger folk vad man tänker och tycker i just denna stund, ibland på ett begåvat sätt, ibland på ett mindre begåvat sätt – vid enstaka tillfällen även på ett straffbart sätt. Den utvecklingen som stärkt folkets yttrandefrihet kommer gammelmedia aldrig att kunna stoppa.

Journalistiken måste inse att världen inte går under utan dem och deras gammelmedia. De borde inse att de behövs som opartiska grävare och rapportörer. Facebook, Google och Twitter gräver inte fram nyheter, de bara förmedlar och skickar vidare.

”Det är synd att 99 % odugliga journalisterna skall fördärva förtroendet för en hel yrkeskår” Okänd

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran 8:an är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

13 thoughts on “Vad är sant och vad är falskt? SN berättar på tisdag

  1. Efter att ha lyssnat på senaste riksdagsdebatten mellan Annika Strandhäll och Margareta Larsson (-) om korruption inom läkemedelsverket och läkemedelsbolagen dras även socialstyrelsen in i detta. Till SD: Slut genast fred med Maggan o ta in henne i värmen igen. Hon behövs om vi skall tvätta detta byk rent. Sen förvänta er inte att varken SN eller andra sannings-media ska ta upp detta dom tiger som muren. Gräv Pettersson!

  2. Vad är sant och vad är falska nyheter ?
    Nu framträder en f.d avdankad kvinnlig s.k porraktris i PK- media och säger att hon haft ihop det med USA:s president D.Trump och har nu ”stackars hon” blivit hotad !!!!!
    Hur vet man att detta är sant eller om denna kvinna fått bra betalt av etablissemanget för att säga det här, undrar om svensk PK-media kontrollerar sanningshalten i vad som sägs om Trump eller om man bara klassar allt negativt som sägs om honom som trovärdigt och sant ?
    Hade samma något liknande sagts om etablissemangets kelgris och idol H. Clinton så hade garanterat en rigorös kontroll först gjorts innan det eventuellt kommit ut vilket är mindre troligt, PK-censuren hade förmodligen tagit hand om saken om det gällt H. Clinton.

  3. Janna Holmkvist tyckte jag gick till personangrepp när jag kritiserade chefen för psykiatrin. Men jag känner inte den mannen o vet inget om honom som person. Det jag kritiserade är hans åsikter om hur psykisk sjuka skall behandla. Jag vill ha mindre piller o förbjuda ECT plus att jag vill se en ny sorts vård där människor hjälps till FULL hälsa. Mediciner löser ingenting utan locket läggs på. Jag har själv gjort den resan så jag vet vad jag talar om. Men som sagt SN säger NEJ till en sådan debatt. Därför skriver jag inget mer i denna tidning. Jag tycker jag har rätt. Janna tycker hon har rätt. Men att inte ens få föra debatten hos en tidning som säger sig främja sanningen känns KNEPIGT. Sen är det väl dom RÄTTA medierna som bäddar för Petterssons o andra alternativ media. Så kämpa på Pettersson!

  4. Folket som har verkligheten som vardag står för en objektiv bild av landet. MSM medierna har länge haft ett filter som filtrerar bort allt som inte passar in i vänsterns påhittade värld. Nu är de sociala mediers tur att tvingas ha samma filter som innebär vänster värderingar. Här är en bra artikel skriven med egna erfarenheter. Man förstår hur illa verkligheten igentligen är.
    http://meritwager.nu/allmant/val-2018-till-partiledare-och-statsrad-och-andra-politiker-som-vill-att-vi-ska-beratta/

  5. Jag tycker någon ska ta upp följande vinkel.
    Ska nyheter vara objektiva? Svar, då blir dom helt ointressanta. Om nyheter ska sälja måste de ha en vinkel.
    Vilken vinkel lägger Sörmlands nyheter på nyheterna? Är den politisk? Från vänster eller höger?
    Eller är det den gamla hederliga vinkeln, den lilla människan mot den stora stygga myndigheten?
    Varför är etnicitet oviktigt? Där tappar media hela nyhetsvärdet. Att människor mördas och våldtas vet vi. Vi vill ju veta vad det beror på och vem som gör det. Där är ju etnicitet viktigt precis som i krig. Att skriva om krigen och inte nämna vem som krigar är ju helt meningslöst.

  6. Finns det någon tidning som skriver om hur det går med att bilda regering i Italien.
    Det blev så tyst.
    Och hur rullar det på i Österrike?

    • Inte mycket mediautrymme ges heller till de vita boende i Afrika som nu utsätts för hot, våld och rasism..

    • Bra kommentar! Du måste läsa på utländska medier för att uppdatera. Det gäller också om olika EU beslut. Det blir ofta fel eller det saknas faktabas. Kunskap är makt

      • Odalkvinnan :
        Tidigare så var det ju just så, dock titta på vilka som styr i samhället……….tyvärr så är det de okunniga och samvetslösa.
        De som är i total avsaknad av moral och etik, som bara dyrkar sig själva och mammon.

  7. Någon från bloggen som tänker närvara, observera, rapportera och ställa rätt frågor?

  8. Den dag som SN tillsammans med SVT och andra ”Fake News”-media i Sverige gör ett samordnat publikt uttalande och tar tillbaka sina genomfalska våldtäktsbeskyllningar mot oskyldiga svenska män …

    https://petterssonorg.files.wordpress.com/2015/02/2015-02-04_1234.png

    + erkänner mängder av ännu fler publicerade falska beskyllningar, lögner och halvsanningar och ber alla drabbade uppriktigt och offentligt om ursäkt … samt rensar upp i all övrig publicistisk skit de producerar … Ja, då är åtminstone jag beredd att inta en lite mer välvillig attityd till SN:s nuvarande blåljugande chefredaktör, journalisterna och tidningens arbetsledning.

    Om denna ursäkt uteblir kommer jag med glädje bevittna hur er idag helt urvattnade lögnmedia dukar under i den dynga ni själva producerar.

    Chefredaktörerna i Sveriges mest oseriösa PK-media både på landsbygden och i storstäderna tillåter bara publicering av tillrättalagda, hårt vinklade och falska s k ”nyhetsreportage” som måste hålla sig strikt inom den av staten påbjudna åsiktskorridoren och dess s k värdegrund.

    Detta har fått till resultat att en massa undermålig skräp produceras och sprids … d v s något som folkmajoriteten ratar och inte är villiga att betala ett oskäligt högt pris för längre.

    Men chefredaktörerna ute i Sverige hoppas väl på att räddningen åter skall komma från centralt regeringshåll … både i form av kraftigt höjda statliga skattebidrag och hårdare censur riktat enbart mot alternativmedia.

    https://4.bp.blogspot.com/-17UcX4K2Ml0/WlX9XStStxI/AAAAAAABXjQ/jAyfwfqFl2A4wgNej1m88TojuC2yL7gVACLcBGAs/s1600/CwtyeC3WgAAJEsZ.jpg

Kommentera