Kollaps eller ej?

Lokaltidningens chefredaktör hävdar i en krönika att det utomlands målas upp en bild av ett Sverige som inte finns.

Chefredaktören nämner medier som amerikanska Breitbarts och ryska Russia Todays bild av ett Sverige som tydligen inte finns. Chefredaktörens egen utgångspunkt är att jämföra Sverige med andra länder och inte utvecklingen i vårt eget land.

”…som företrädare för media vet jag att vi har ett stort ansvar här, vi måste nyansera bilden av ett samhälle i förfall. För den är inte sann”

Med de orden avslutas chefredaktörens krönika.

Hon hade självklart kunnat använda andra medier som exempel, men det passar nog inte in i bilden hos en lokaltidning som under flera år valt att propagera för och emot, istället för att idka en neutral och objektiv journalistik. Pettersson är bekant med en f.d. medarbetare på lokaltidningen som i ett publicerat mejl förklarar en del om tidningens agenda.

Hade chefredaktören för lokaltidningen haft intresse av att nyansera bilden av Sverige i utländska medier, hade hon kunnat använda BBC som exempel.

Den 12:e november skriver BBC (ett av världens största public service-bolag) så här om vardagen i Sverige. ”100 explosioner detta år. Vad pågår?” I augusti förra året tog samma BBC upp antalet våldtäkter i Sverige under rubriken ”Sverige våldtäkter: De flesta dömda är utlandsfödda”. I ett nyhetsreportage från augusti 2018 visade BBC en nyanserad bild av Sverige där man ställer frågan om ”Är Sverigebilden för bra för att vara sann?”.

Som alla förstår är det inte bara BBC som tar upp utvecklingen i Sverige. New York Times tog för två veckor sedan upp gängbrottsligheten i Malmö. ”Sverige har länge ansetts vara en av de tryggaste länderna i världen, men gängbrottsligheten har sett en kraftig ökning av offer de senaste åren”. Redan i mars 2018 nämnde New York Times Sverige i mindre smickrande sammanhang. ”Antalet gängrelaterade brott och skjutningar blir allt vanligare och antalet otrygga områden ökar dramatiskt”.

Vår egen Sveriges Radios utlandsredaktion tog i maj upp det ökande antalet skjutningar och Danmarks Radio tog i oktober upp den danska regeringens beslut att införa gränskontroller mot Sverige för att hindra den svenska brottsligheten att ta vägen över Öresund.

Nu är det inte bara det svenska våldet som skapar rubriker i utländska medier. Ända till Singapore har statusen i Sverige nått och i september 2018 tog The Business Time upp den svenska vårdkrisen med de långa vårdköerna och personalbristen.

Den svenska, engelskspråkiga, webbtidningen The Local, tog i maj upp den svenska skolan i ett reportage där man uttryckte följande om utvecklingen i socialt utsatta områden: ”Detta kan inte kallas för annat än ett misslyckande och är helt oacceptabelt”. Redan 2015 tog Sveriges Radios utlandsredaktion upp krisen i den svenska skolan där rubriken ”Invandringen bidrar till låga Pisa-poäng” förklarar den svenska skolans ras.

Så här kan vi fortsätta ett tag. Vad lokaltidningens chefredaktör glömmer, förmodligen medvetet, är att utländska medier skriver om Sverige precis som svenska medier beskriver tillståndet i andra länder. Fast kanske vi hittar svaret i dessa ord:

”Vi borde kanske helt enkelt uppskatta det vi har, för vi är förbannat bortskämda”

Chefredaktören som basar över en tidning som i decennier stått Centerpartiet nära, vill förstås bringa mod och hopp i våra genomsvenska själar. Fast vilka är ”vi” som är så förbannat bortskämda?

Är ”vi som är förbannat bortskämda” alla de som tvingas avstå tandvård av ekonomiska skäl?

Är ”vi” alla de som tvingas söka vård utomlands när den svenska välfärden inte kan leverera?

Är ”vi” de fattigpensionärer som blir allt fler i Sverige?

Är ”vi” kanske de 33 000 människor som är hemlösa?

Kanske att ”vi” är det ökande antalet unga som lider av psykisk ohälsa?

”Vi” som är förbannat bortskämda kanske är föräldrar till de över 180 000 barn som lever i fattigdom?

Listan kan naturligtvis göras längre och det är egentligen svårt att peka på vad chefredaktören har för syfte med sina ord? Vem tror på allvar att svenska medier, i det här fallet en allt mindre lokaltidning, kan få oss medborgare att blunda för verkligheten? ”Vi” kanske är den högavlönade delen av svenska folket, dit exempelvis mediala chefer tillhör. Fast egentligen tror jag att chefredaktören vill ingjuta mod i ett sargat folk genom att jämföra med Sverige med länder i tredje världen eller möjligen europeiska nationer som Bulgarien och Rumänien.

4 thoughts on “Kollaps eller ej?

  1. Sjukvården, skolan,arbetslösheten, invandringen,
    kriminaliteten, bostadssituation .Glömde jag nåt?
    Sverige går som en Tesla.Arma land.

Kommentera