Smugglare får tillbaka knark

MALMÖ. Tullverket har för första gången återlämnat beslagtagen cannabis till misstänkta smugglare. Beslutet motiveras av att en naturläkare intygat att narkotikan är avsedd för medicinskt bruk.

I mer än tre månader, ända sedan nyårsnatten, har Tullen i Malmö haft en tredjedels kilo cannabis i beslag.

Efter en lång rad juridiska turer tvingades Tullverket i veckan att återlämna hela narkotikabeslaget till tre norska medborgare som tidigare misstänkts för narkotikasmuggling.

– Varorna blev i tisdags klara för att lämnas ut. Vi har inget lagligt stöd för att ha kvar dem i behåll. Då återstår det bara att lämna ut dem, säger tullåklagare Oscar Lindvall.

Han betraktar återlämnandet som något av en ”historisk händelse”: – Det här är mig veterligen första gången som tullen lämnar ut cannabis. Jag lägger ingen värdering i det. Men jag har haft ett intresse av att få frågan prövad på så hög nivå som möjligt, säger Lindvall.

Den narkotika som återlämnats bestod av 62 burkar Bedrocan, en cannabisprodukt som godkänts som naturläkemedel av nederländska staten och som paketeras och marknadsförs av ett privat företag. Burkarna fördes in i Sverige av tre norrmän som var på väg från Amsterdam till Oslo i en personbil.

I det beslagtagna partiet bestod cannabisen av torkade blad, rökbara direkt ur burken.

Männen greps omedelbart efter färden över Öresundsbron vid Lernacken. Åklagarmyndigheten i Malmö kom först fram till att de tre gjort sig skyldiga till narkotikasmuggling. Men kort därefter släpptes männen fria och beslaget hävdes.

Tullverket ville emellertid inte lämna ut cannabisburkarna utan en mer noggrann juridisk bedömning.

Därför begärde Oscar Lindvall en överprövning av ärendet hos överåklagaren. Lindvall hävdade att Tullverket som tillsynsmyndighet för varor som förs in i landet hade rätt att begära en sådan överprövning.

Men överåklagaren prövade aldrig fallet eftersom tullen inte sågs som en part i målet. Enligt vice överåklagare Astrid Eklund kan myndigheter bara i vissa speciella lägen begära överprövning.

Att de tre norrmännen fått sin cannabis tillbaka kan tolkas som att det blivit lättare att ta in narkotika för personligt medicinskt bruk i Sverige.

Sedan tidigare finns domstolsbeslut på att den som bor i Sverige får föra in cannabisolja i Sverige med stöd av recept från en utländsk läkare.

Återlämnandet tyder på att det kan räcka med ett intyg från en utländsk naturläkare för att ta in narkotiska preparat. Enligt Per-Åke Sandvold, enhetschef på Läkemedelsverket, går det emellertid inte att tolka något av besluten som att det blivit lättare att föra in narkotika för eget medicinskt bruk.

– Det har varit lätt hela tiden, säger Sandvold som påpekar att regeringen ”glömt eller inte tänkt på” att Bedrocan och andra cannabispreparat kan ha medicinsk användning. I teorin kan privatpersoner även propsa på att få föra in heroin- eller kokainpreparat för medicinskt bruk.

Sydsvenskan 

4 thoughts on “Smugglare får tillbaka knark

  1. Felaktiga uppgifter & skrämselpropaganda av ”människor med antiliberal syn”. Att Cannabis skulle leda till Heroinmissbruk är ett skrämmande ex. på att många är oupplysta ang. drogen Cannabis verkningar,Då även som en kreativ drog!,eller så tjänar dessa på att Cannabis är olagligt på ett eller annat sätt! I mitt fall kan jag garantera att det inte leder till användande av tunga droger annat än om personen i fråga själv vill börja bruka tex. Heroin. Däremot har jag pga. svåra skador tvingats bli Opiatberoende,en medicin vi kan kalla Heroin medicin!Detta lider jag oerhört mycket mera av än om jag fått Cannabis medicin utskrivet, tro mina ord för jag har erfarenheten av att Alkoholen gjort de flesta tyngre missbrukare aktiva genom att alkoholen släpper dina hämningar. Dessutom erbjuder Langarna ett antal andra droger att prova,där hittar vi en inkörsport till det tyngre missbrukandet. Jag ville inte använda lugnande Benzo eller det jag nu även får utskrivet Opiater & blir kallad för ” Heroinist”! Jag blev våldsamt misshandlad av Alkoholberusade psykopater,som ansåg att jag var en KNARKARE då jag självmedecinerade med Cannabis som jag åt och inte rökte. Den självmedecineringen gjorde jag för att slippa äta Heroinmedecin efter en arbetskada i Nacke och lederna runt om i min kropp! Det är ingen idè att försöka få Cannabis HATARNA att förstå att det redan finns TUNGA & farligare droger lagligt att få utskrivna av en vanlig Läkare,som tom. tycker att Cannabis borde vara där som ett alternativ till tyngre drogmedecinering. Många Heroinister kan nog själva intyga att de själva valt att börja med sina TUNGA droger i Alkoholberusat tillstånd & att de ångrar den första ggn. som de använde de mera BEROENDEFRAMKALLANDE drogerna! Eller? vill ni hugga mig i själen för att jag nog hade föredragit den mindre farliga Cannabisen som släckte min Nack och Led smärta mera effektivt. En annan erfarenhet är att Alkoholister/Alkoholbrukare föredrar Amfetaminer av olika slag,medans en Cannabisbrukare möjligen vill dricka en/två öl. Ps. Annars så är jag helnyckterist men har fruktansvärda smärtor av skadorna & Mobbningen,för nu är jag en Opiatberoende som aldrig ville prova TYNGRE droger. Less på att behöva försvara en så pass mild drog som Cannabis. Men ,Japp det finns ett stort problem & det är om UNGA med en outvecklad BRAIN får tag i Droger. Cannabis är farlig om du inte har vuxit klart, om du använder den samtidigt som du häller i dig Alkohol eller har Psykiska problem redan INNAN du provar Cannabis. Amfetaminmissbrukare som ”trampat på vaken” ett par veckor ska INTE ens tänka tanken att använda Cannabis,alls! Hängde någon med eller ska ni okså HATA mig. Jag vill helle ha Cannabis som smärtlindring än vad jag vill ha Heroinbaserade Läkemedel,tyvärr till er Cannabis hatare,,,,så ligger läget till. Det finns mycket att diskutera i detta ämne ”LEGALISERING” av Cannabis WW!

  2. Och det går förstås inte att förstöra? Konstigt i så fall,
    för det går ju bra att hälla ut insmugglad sprit. Svenska
    myndigheter går dom kriminellas ärenden!

KommenteraAvbryt svar