Ett tvetydigt svar

Efter det katastrofala resultat den svenska skolan visade i PISA-undersökningen och regeringens nya miljarder till elever i invandrartäta skolor, kände jag mig nödgad att mejla ansvarig minister i skolfrågor, Jan Björklund.

Svaret kom, men naturligtvis inte från Björklund själv. Är det inte märkligt att regeringens representanter har en egen e-postadress på regeringens webbsida, dit man kan mejla frågor och funderingar, när de sedan aldrig svarar på mejlen, utan låter någon annan göra det i deras ställe?

En annan i detta fallet, kallar sig brevsvarare i Utbildningsdepartementet. Namnet är oväsentligt, men bl.a. så här beskriver personen i fråga den katastrofala situationen i svenska skolor.

PISA-rapporten inkluderade en jämförelse av resultaten hos olika elevgrupper. Där framgår klart och tydligt att nedgången i Sveriges resultat inte kan förklaras genom gruppen elever med utländsk bakgrund”.

För att lite längre ned i brevet skriva så här.

Samtidigt är studieresultaten sämre i denna elevgrupp. Av de elever som slutade årskurs 9 i våras hade ca 21 procent utländsk bakgrund och andelen som efter grundskolan hade behörighet till något av gymnasieskolans nationella program var bara 74 procent i denna grupp”.

Är det inte lite tvetydigt? Det är alltså inte kunskapen/okunskapen hos invandrarelever som sänker skolresultatet, men samtidigt är då bevisligen resultaten sämre i denna grupp. Förstår ni vad brevskrivaren på Utbildningsdepartementet menar?

3 thoughts on “Ett tvetydigt svar

  1. Möjligen en av ”nyberikarna”,som blivit tilldelad tjänsten som ”brevsvarare” hos Björklund ? En framtida ministerpost väntar runt knuten av svaret att döma.

KommenteraAvbryt svar