Tiden i skolan måste respekteras bättre

SKOLAN. Tiden för undervisning i skolan måste få bli helig. Attityder från föräldrar, lärare och andra vuxna måste entydigt peka mot vikten av utbildning, skriver rektor Jan Jönsson. Enligt Pisa-undersökningen anser 15 procent av de svenska eleverna att skolan är bortkastad tid, en fördubbling jämfört med 2003. Eleverna kommer också oftare för sent, skolkar och stör undervisningen mer än i andra länder.

Är det alltså dagens ungdom det är fel på? Nej, det är inget fel på våra elever. Sveriges skolor är fyllda av glada barn och ungdomar, som vill mycket och har stor kapacitet att lära. Ansvaret för de sjunkande resultaten vilar tungt på vuxenvärlden.

När höstterminen startade gapade flera skolbänkar tomma eftersom familjerna inte kommit hem från sina semesterresor. Nu har jag på min skola avslagit åtskilliga ledighetsansökningar för resor 10–60 skoldagar in på vårterminen. De flesta väljer att resa ändå. Lågstadielärarna rapporterar allt oftare att föräldrar kommer med sina barn 20–30 minuter efter att skoldagen har börjat. När lärare kontaktar hemmet om problem ringer föräldrarna och klagar hos rektorn för att de besväras med småsaker. Ibland finns inte heller läraren på plats när lektionen ska börja.

Läs mer…

Tiden i skolan måste respekteras bättre

Har föräldrarna tappat respekten för skolan

-Pettersson undrar om inte dagens föräldrar tappade respekten för skolan när de gick i 1970- och 1980-talets kravlösa skola och samhälle…

2 thoughts on “Tiden i skolan måste respekteras bättre

  1. Såg ett TV-program med videoklipp från en svensk klass 6 och en finsk klass 6…….sök reda på den så ser man direkt var problemet sitter….Och gubben om din bänkgranne spelar Vuvuzela varenda lektion så borde till och med du förstå att motiverade elever inte räcker…..det sker ideliga kränkningar och sabotage mot elever såväl som mot lärare…….plocka bort dessa elever från skolan så fungerar det……vad man skall göra med elever som inte håller sig till ett normalt beteende är upp till föräldrarna att föreslå…..man kan inte dalta med elever som bara ”jävlas” i klassrummen…….

  2. Ja det där innehåller mycket sanning. Personligen tror jag att eleverna inte är tillräckligt motiverade, de tror att det ordnar sig ändå. De tror att man inte behöver kämpa. Lärarens uppgift kan inte vara att bara försöka motivera. Jämför en körskola, ska läraren där försöka övertala eleven att körkort är bra.

KommenteraAvbryt svar