Kvarntunet kan bli boende för flyktingar

NYKVARN. Kvarntunet i centrala Nykvarn kan bli boende för ensamkommande flyktingbarn – och ersätter i så fall boendet i Sätravik. Socialstyrelsen har kritiserat Nykvarns kommun för att boendet för ensamkommande flyktingbarn ligger långt ifrån tätorten, vilket begränsar ungdomarnas möjligheter att skaffa kompisar och delta i fritidsaktiviteter.

Men nu har kommunen en lösning på gång. Till sommaren ska två nya gruppbostäder för förståndshandikappade vuxna stå klara och därmed blir Kvarntunets lokaler lediga. Tanken är nu att fortsätta hyra lokalerna som flyktingboende.

– Det blir enklare att ha boendet centralt. Nu är det långa resor och det blir mycket skjutsande, säger vård- och omsorgschef Ingela Evegård.

Socialstyrelsen har även kritiserat Kvarntunet, eftersom bostäderna där inte anses fullvärdiga då de saknar kök. För ett flyktingboende gäller dock andra regler.

– För detta ändamål är lokalerna helt till fyllest. Men de ska givetvis fräschas upp, säger Ingela Evegård.

På senaste mötet i vård- och omsorgsnämnden blev frågan återremitterad eftersom politikerna vill ha en tydligare ekonomisk kalkyl. På Kvarntunet finns också en förebyggande kaféverksamhet för missbrukare, en verksamhet som kan fortsätta om kommunen hyr lokalerna även framöver.

-Pettersson tycker det är märkligt att det betonas att boendet för de stackars barnen måste ligga centralt. Många andra är glada över att få en bostad vilken som helst…

LT

7 thoughts on “Kvarntunet kan bli boende för flyktingar

  1. Nykvarns Kommun har 1500 personer i bostadskö. Varför inte genomföra en folkomröstning i frågan om kommunernas flyktingmotagande. Det behövs 10 procent av kommuninnevånarna för att få igenom en folkomröstning. Det är bara att sätta igång.

  2. Så är det när man kan fritt få välja var man vill turista !
    F.ö har ni liksom övertecknad idag erhållit det oranga kuvertet ? Av mitt brev framgick,att det blir c:a 140 :- mindre per månad.
    1600:-/år till något ensamkommande baaarn…Inte utan att man kan känna sig stolt över ett sådant partnerskap. 🙂

    • Månsson, jag kan trösta dig med att Äldreförsörjningsstödet som de nybyggare får som är äldre än 65 år och aldrig bidragit med en krona till sin pension eller något annat av vår välfärd inte räknas ned som pensionerna beroende på börsen. ÄFS följer prisbasbeloppet och ökar lite varje år. Tack för att du bidrar.

      • Det känns mycket bättre nu,sedan du informerat om att inte de stackars ”nybyggarna”,utsättes för samma sparsamhet !
        Får nu liksom de som ”vårdas vid sista anhalten i livet” avstå från desserten…Kaffe har jag sedan länge sparat in på och ägg till min mage dåligt !!!

KommenteraAvbryt svar