Pensionär tvingas återbetala 650 000 kronor

NORRKÖPING. En irakiska, född 1940, måste senast den 19 januari återbetala över 650 000 kronor som hon fått i felaktigt äldreförsörjningsstöd, eftersom hon mesta tiden vistats i Irak. Den 19 december tog Pensionsmyndighetens kontor i Norrköping beslut i ärendet: Kvinnan måste återbetala 656 749 kronor – inom en månad. Hon uppges av sin son, som varit i kontakt med myndigheten, sakna inkomst och besparingar och vara oförmögen att betala tillbaka pengarna.

De felaktiga utbetalningarna har skett från juli 2007 till september 2013. Men under perioden 27 april 2007 till 20 september 2012 vistades kvinnan i Sverige bara i sammanlagt ett år, fyra månader och 19 dagar, enligt den utredning som gjorts. Pensionsmyndigheten bedömer att kvinnan borde ha förstått att hon inte var berättigad äldreförsörjningsstöd eftersom hon saknade kostnader för en permanent bostad i Sverige.

Den 21 november kontaktade sonen Pensionsmyndigheten och hävdade att modern tillbringat längre tid i Sverige än vad stämplarna i passets ut- och inrikesstämplar visar. Enligt sonen stämplades inte alla resor mellan Ryssland och Polen i passet. Pensionsmyndigheten har dock kunnat konstatera att kvinnan befunnit sig i Irak vid fem av de sju tillfällen då hon inlämnat en fortsättningsansökan om bidrag.

Irakiskan beviljades äldreförsörjningsstöd den 12 juli 2007, efter att hennes invandring till Sverige registrerats den 27 april.

Äldreförsörjningsstödet går till personer som fyllt 65 år och inte har någon annan inkomst. I praktiken huvudsakligen till invandrare. För ensamhushåll kan ÄFS – kontantbelopp plus betald hyra – motsvara 11.000 kronor skattefritt. Det blir mer än vad många svenska pensionärer får ut efter skatt.

ÄFS ger en dubbel orättvisa:

  • dels det högre beloppet.
  • dels att vederbörande får svensk pension utan att ha arbetat i Sverige och bidragit till den svenska ekonomin.
  • Äldreförsörjningsstödet beslöts – i partipolitisk enighet – av riksdagen år 2001 och trädde i kraft år 2003.
  • Syftet var att avlasta kommunerna utgifter för äldre invandrare. Genom ÄFS kunde statistiken för socialbidragen ”hyfsas”, samtidigt som kommuners ovilja att ta emot ”flyktingar” motverkades.
  • ÄFS utgår dels med ett kontantstöd, dels med ett belopp för att täcka bostadshyra. För ensamstående med hög hyra kan detta ge sammanlagt över 11.500 kronor. Hela beloppet blir – till skillnad från vanlig pension – skattefritt!
  • Vanliga svenska pensionärer blir lidande när börsen faller, då minskar pensionsbeloppen. Detta gäller inte ÄFS, där finns ett garanterat belopp.
  • ÄFS är inte avgiftsgrundande och räknas inte som inkomst, vilket i praktiken innebär att gratis hemtjänst kan utgå liksom vård.
  • Eventuell pension i hemlandet beaktas inte eftersom ”administrativa svårigheter kan göra det omöjligt att föra över förmånerna från hemlandet”.
  • De som har ÄFS har rätt att bo i hemlandet under ett antal månader i sträck utan att pensionen upphör – 12 månader för EU-länder, 3 månader utanför EU. Detta kan betyda en gratis semestervistelse som inte ligger inom räckhåll för svenska pensionärer.

NT.se 

9 thoughts on “Pensionär tvingas återbetala 650 000 kronor

  1. Har människan ifråga en enda släkting kvar i Sverige som gör rätt för sig så ska det börja dras pengar från deras konton. Kan sonen försvara sin mor så kan han nog förklara för henne att hennes beteende är olagligt. Samma jävla skrot och korn alltihop, låt Irak betala…skicka räkningar till deras hemländer…så vi isskrapande, trötta, överarbetade och utnyttjade svenskar känner att vi har en anledning att gå till jobbet varje dag….

  2. Till sånt går det bra att pytsa ut pengar. Hur många sådana fall finns det?
    Men till våra gamla finns inga pengar. Då gäller kalla matlådor och skithink på vardagsrumsgolvet. Tror att de gamla fattigstugorna på 1800-talet var bättre, då hade de gamla åtminstone gemenskap även om det serverades skulor.

    • Det som är särskilt uppseendeväckande är att den summa dessa lyckosökare får till skänks månatligen är hela 11.000:- SEK.NETTO..
      Betydligt mer än vad otaliga etniska svenskar får i pension före skatten ! Undrar därför kan svenska pensionärer också söka ett sådant ÄFS-bidrag ?

KommenteraAvbryt svar