Bara Stockholm kvar.

I en kris kan Sverige tvingas att välja att prioritera att försvara Stockholmsområdet. Ryssland rustar upp snabbare än väntat. Försvarsmakten kan inte bantas ytterligare. Överbefälhavaren Sverker Gustavsson talar klarspråk i en exklusiv intervju för SvD.

https://webmail.tele2.se/Redirect/www.svd.se/nyheter/inrikes/stockholm-prioriteras-vid-militart-hot_8884908.svd

ÖB försvarar sig med att Hemvärnet är lokalt anknutet, men det är en lögn. Det var innan man skar ner hemvärnet från 150.000 man till ca 35.000 man. Nu är man i realiteten regionalt anknuten och den lokala kännedom som fanns tidigare bland hemvärnsgubbarna är borta.

Lusharpan är inte särskilt förvånad över att man inte kan försvara hela landet. Har innehållet i armén gått från drygt 200 bataljoner till 8 så är det självklart för alla, utom våra politiker, att hela landet inte kan försvaras, åtminstone inte samtidigt. Nu har ÖB själv sagt det Lusharpan tidigare gett uttryck för här på Pettersson. Frågan är väl om försvarets 8 bataljoner ens räcker till Stockholm. Det är nog säkrast att ÖB avgränsar sig till Riksdagshuset, fast där finns å andra sidan inte mycket att försvara.

Resonemanget om att hela Sverige ska försvaras, fast bara en bit i taget, är så korkat så det orkar Lusharpan inte ens kommentera.

Nu ropas det på mer pengar. Lusharpan undrar varför ingen vill ta upp diskussionen om den ”finska modellen”. Ett sex gånger så stort försvar till halva priset och minst lika god kvalitet. Men det vore ju att erkänna att man gjort fel och det kan vi inte förvänta oss av våra politiker.

 

Och för övrigt anser jag att svensk invandringspolitik i grunden behöver förändras och antalet arbetskrafts- och anhöriginvandrare kraftigt reduceras.

19 thoughts on “Bara Stockholm kvar.

  1. Frågan är om det ligger en strategi bakom???
    Mina pojkar har gjort lumpen, och någon av dem kunde tänka sig att fortsätta. OM inte kravet hade varit utlandstjänst. Jag sa också nej, eftersom jag inte har något intresse av att mina pojkar skulle bli kanonmat i Afganistan. Försvara Sverige är en helt annan sak.
    Nu har vi nedrustat in absurdum och Ryssland rustar upp. Då sprider sig givetvis den gamla ”rysskräcken”. Och man kommer då att inse att man inte har något att komma med ens efter en upprustning.
    DÅ, då kommer sannolikt skriken om att vi måste gå med i NATO!!! Vilket vi hittills har lyckats undvika.
    Är det en medveten strategi man ägnat sig åt, eller är det bara min egen privata konspirationsteori?

  2. Det är som inom allt annat svenskt nu för tiden, en gigantisk byråkrati, ett stort försvarsdepartement, en massa politiker och fler generaler och befäl än soldater. Påminner om vården, skolan och liknande.

  3. Kan mycket väl vara så att den stora mängden soldater (a.k.a. värnpliktiga) inte kostade så fruktansvärt mycket….och visst har många ”tvingats” lämna vid neddragningen men tydligen så kostar vissa saker mycket pengar….dock i dagens penningvärde saknar vi cirka 100Miljarder jämfört med ”att time high”….Någon som undrar var ”pojkarna med guldbyxor” får sina pengar ifrån……vinärmar oss ”sanningens ögonblick”….blir väl som efter PISA-rapporten ingen politeker, nästan, förstår vad som hänt……..men om man inte ens kan skilja på rasism och realism då är det riktigt illa……varför inte införa värnplikt igen….1 år i vettig verksamhet för 100.000ungdomar……..osv….

  4. Sverige är ett skämt ur militär synvinkel och det är väl i princip bara att kliva in i riksdagskammaren och säga åt alla att knipa käft och lägga sig ner på golvet så är saken klar?

KommenteraAvbryt svar