Ullenhag ljuger, det går framåt…

INTEGRATION. Sysselsättningen i 15 av de mest utsatta stadsdelarna i Sverige ökar, säger en nöjd integrationsminister Erik Ullenhag när regeringen presenterar hur regeringens första utanförskapsstöd på hundra miljoner ska delas mellan 15 särskilt utsatta stadsdelar i landet.

 Ju fler av de boende som fått jobb eller behörighet till gymnasiet, desto mer pengar får kommunen. Ekot har tagit del av beräkningarna som rör jobben, och bäst ser det ut att gå för Gårdsten i Göteborg.

Det går framåt i de flesta stadsdelarna, säger integrationsminister Erik Ullenhag: – Det vi ser är dels att i 13 av de 15 mest utsatta stadsdelarna i Sverige så ökar sysselsättningen. Fler har ett jobb att gå till. Det är också så att i sju av nio av de kommuner där de här stadsdelarna ligger så ökar sysselsättningen mer i stadsdelen än i kommunen som helhet. Vilket tyder på att vi är på väg att minska segregationen.

Bland många andra handlar det här om Sultan Bajrami, som bor i Hässleholmen i Borås. En av de femton stadsdelar som nu ska dela på regeringens utanförskapsstöd.

Här har inte ens hälften av de vuxna jobb, närmare 3 000 personer, en situation Sultan berättade mer om när vi träffade honom i somras, då han sökt jobb i sex års tid:

– Jag har städutbildning. Behöver inte prata och läsa. Jag kan också laga mat. Jag kan allt om restaurang, allt om fisk och mat. Men om ingen tror på oss, vad ska vi göra?

För du kan allt det här? – Ja, jag kan. Men om ingen vill anställa, vad ska vi göra?

Det handlar främst om jobb, aktivitetsstöd och behörighet till gymnasiet. Och Boverket har sammanställt utvecklingen i till exempel Araby i Växjö, Kronogården i Trollhättan och Ronna i Södertälje. Potten fördelas denna gång beroende på hur förändringarna varit mellan 2011 och 2012.

Där har Gårdsten, Göteborg störst ökning från 50 procent av de boende i arbete till över 52 och Gamlegården, Kristianstad, den största minskningen från 36 procent till 33.

– Fantastiskt säger Pettersson, antalet i arbetsför ålder som arbetar i Gårdsten, Göteborg har ökat från 50 till 52 %. Ooootroligt bra….Myten, driver du med svenska folket? Vad har de två procenten kostat skattebetalarna?

SR 

6 thoughts on “Ullenhag ljuger, det går framåt…

  1. Statistik…
    Vi har idag 156 områden i landet som betraktas som ”utsatta”, i 15 av dem går det bättre..
    Hur står det till i de övriga 141???

  2. …och hur mycket har den arbetsföra befolkningen ökat under samma period?
    …och hur ser det ut i de verkliga krisområdena, som enligt Stefan Fölster är bruksorterna i mellansverige?

KommenteraAvbryt svar