Zigenarläger i Borås rivs

Nu har Borås bestämt sig för att stänga romernas tältläger och hjälpa dem tillbaka till Rumänien. Det glädjer de flesta romerna – de vill åka hem men har inte råd.

Sedan i somras har ett antal romska tiggare varit bosatta i ett improviserat tältläger i ett skogsområde, mitt i centrala Borås. Nu har kommunen beslutat att riva lägret som står på kommunal parkmark.

Borås kan inte tvinga romerna att åka hem, bara att lämna platsen som lägret nu står på. Men de som vill åka hem kommer att få ekonomisk hjälp att göra det.

Virel är en av de ungefär 70 romska tiggarna i Borås. Han är glad över kommunens hjälp.

– Det är perfekt, många av oss har inte råd med biljetter hem till Rumänien, så det är jättebra att den här staden vill hjälpa oss. Nästan alla vill åka hem, det är kanske tio som vill stanna men jag vet inte hur de ska göra, säger han.

Både Virel och Vica är som sagt glada att kunna åka hem över vintern, att få komma bort från kylan och få träffa familjen. Men Vica tycker att det är synd att de ska bli bortkörda från sitt läger. När hon kommer tillbaka i vår hoppas hon att de kan bo på samma ställe.

På måndag avgår bussen och därefter rivs de delar av lägret som inte packats ner.

-Pettersson tycker att tiggande romer från Rumänien är Rumäniens sak och nu vet de att näst år behöver de inte betala hemresan heller…

2013-12-13_0853

SR 

7 thoughts on “Zigenarläger i Borås rivs

  1. Hur fan fick dom råd att resa hit då ?? Har Tiggerier och
    stöldturneer varit så förlustbringande, att det kanske inte
    finns råd till Bensin till sina BMW och Mercedesbilar?
    Märkligt att dom alltid har råd att ta sig hit, men inte härifrån.

  2. Besökte en vacker stad vid Medelhavet för ett tag sedan, mitt i centrum låg en fantastisk helt ny stor och vacker park. Gräsmattor, lekredskap i trä för barn och med spännande design, soffor och bänkar i överflöd en stor spegeldamm med fontäner som en vattenorgel. Det bästa av allt massor med vakter gående, cyklande och på Segway. Hela den enorma parken är inhängnad och grindarna stängs klockan 21 på vinterhalvåret , klockan 23 på sommarhalvåret, det var en oas. Sverige är i stort förfall.

    • Storleken uppskattade jag till 10 ha ungefär 20 fotbollsplaner, glömde skriva att det planterats mängder med stora vackra träd och buskar även blomsterrabatter, toaletter och turistbyrå fanns också, dessutom var parken vackert belyst och kameror fanns för att täcka hela området.

    • Naturligtvis blir det så Stefan.Vem skulle inte vilja ligga och njuta av det svenska sommarlandskapet och vid behov hämta pengar hos sociala för sitt uppehåll.Slutligen leva loppan,med vetskap om att inget rättsystem råder,och hemresan blir betald av skattebetalarna när hösten nalkas !

KommenteraAvbryt svar