Vad Expressen inte visar

I Sverigedemokraternas etiska riktlinjer, under avsnittet Riktlinjer för sociala medier, står bland annat följande att läsa: ”Du är aldrig anonym! Var öppen med din identitet. Utgå från att du aldrig är anonym på Internet.” Det står även en rad andra saker man måste tänka på när man skriver i sociala medier; exempelvis att aldrig skriva i affekt, att alltid tänka efter före man publicerar något och att alltid fundera över vilka konsekvenser en publicering kan få.

Med tanke på de senaste dagarnas skriverier har naturligtvis allt bäring. Men det är framförallt delen om att alltid vara öppen med sin identitet jag vill ta fasta på samt ett annat avsnitt i de etiska riktlinjerna där följande står att läsa:

 ”Kandidater och förtroendevalda skall följa Sverigedemokraternas stadgar och ställa sig bakom Sverigedemokraternas principprogram. Alla kandidater och förtroendevalda har ett ansvar att vårda och utveckla de värden, som förknippas med Sverigedemokraterna.”

När det nu visar sig att det finns personer i vårt parti som anonymt framför åsikter i sociala medier som står i strid med Sverigedemokraternas åsikter och grundläggande värderingar, innebär det ett stort problem. Inte minst då det uppenbarligen verkar finnas medlemmar som på fullt allvar tror att man kan företräda en linje officiellt och en helt annat när man tror att man är anonym, i detta fall i kommentarsfälten i sociala medier.

Det går naturligtvis inte, om nu någon trodde det. Jag tar för givet att det kommer att få konsekvenser i de fall ideologiska övertramp har skett. Med det sagt borde vi ställa oss frågan om medias reaktioner på Expressens uppgifter håller sig inom rimlighetens gränser. Själv tycker jag det inte. För det första ska vi komma ihåg att det trots allt rör sig om ganska få individer Expressens AFA-kamrater i Researchgruppen har hittat (jag syftar då på det första avslöjandet där individer med koppling till Sverigedemokraterna hängdes ut).

När media trots det försöker skuldbelägga hela partiet, och till och med försöker påskina att det skulle vara ett utbrett problem inom Sverigedemokraterna, far man med osanning. Snarare visar det på medias desperation och många gånger totala avsaknad av förmåga att vara den objektiva granskare en demokrati behöver. För det andra är uppgifterna ganska ointressanta om man inte sätter in dem i ett större sammanhang. Till exempel bör man ställa sig frågan hur det ser ut på andra debattsidor på nätet, men också hur det ser ut i övriga partier.

Det sistnämnda är viktigt. Låt mig exemplifiera; i valrörelsen 2006 påstod Expo att omkring tio procent av Sverigedemokraternas kandidater var dömda för något brott. Detta fick ett stort genomslag i media, som gjorde allt för att använda uppgifterna till att smutskasta Sverigedemokraterna. Många av oss, däribland undertecknad, försökte då påpeka att uppgifterna är ganska ointressanta om man inte sätter in dem i ett större sammanhang, det vill säga även kontrollerar hur det ser ut i övriga partier. Det var man dock inte intresserad av. Här handlade det endast om att göra allt för att misskreditera Sverigedemokraterna.

Några dagar innan valet 2006 avslöjade Sveriges Radio Ekot följande: ”Nästan var femte person som kandiderar för de stora partierna till riksdag och kommuner, cirka 19 procent, har förklarats skyldiga i domstol, eller vid lindrigare brott av åklagare.” Det visade sig alltså att övriga partier hade dubbelt så många dömda på sina listor än vad Sverigedemokraterna hade, och då ska vi komma ihåg att de allra minsta förseelserna (som ger böter som delas ut av polisen) inte hade tagits med i undersökningen.

Helt plötsligt var det inte lika intressant för media att lyfta fram Sverigedemokraterna som ett brottsbelastat parti. Jag tror att ni alla förstår varför. Om vi då återgår till det aktuella fallet med anonyma näthatare, så är det naturligtvis allvarligt att det finns individer med kopplingar till Sverigedemokraterna som beter sig på detta vis. Men, precis som i fallet med brottsbelastade kandidater, går det inte att dra några som helst slutsatser om man inte gör en bredare jämförelse och sätter det i ett större sammanhang.

Min magkänsla säger mig dock att media inte har något som helst intresse att göra en sådan jämförelse. Här handlar det om att angripa Sverigedemokraterna och inget annat. Och då är allt uppenbarligen tillåtet. Avslutningsvis, när det gäller Expressens arbetsmetoder och deras samarbete med de våldsförespråkande extremisterna i Researchgruppen med sina AFA-kopplingar, finns det naturligtvis mycket att säga.

Jag tänker lämna det därhän denna gång. Jag vill dock länka till en video där Expressens reporter Niklas Svensson klart och tydligt uppger att det finns anställda på Expressens redaktion som inte bara sympatiserar med våldsvänstern, utan som dessutom själva har deltagit i samma våldsvänsters aktioner mot oliktänkande. Om det nu är så det ser ut på Expressen, kan man naturligtvis ställa sig frågan hur det ser ut på andra redaktioner i Sverige. Samtidigt ska vi komma ihåg att en klar majoritet av Sveriges journalistkår sympatiserar med något av våra vänsterpartier. Och med det i bakhuvudet är det inte speciellt förvånande att stora delar av media väljer att, helt okritiskt, haka på Expressens drev.

Richard Jomshof, SD-Kuriren 

7 thoughts on “Vad Expressen inte visar

  1. Det här var inte precis någon glädjande artikel:

    ”…När det nu visar sig att det finns personer i vårt parti som anonymt framför åsikter i sociala medier som står i strid med Sverigedemokraternas åsikter och grundläggande värderingar, innebär det ett stort problem. Inte minst då det uppenbarligen verkar finnas medlemmar som på fullt allvar tror att man kan företräda en linje officiellt och en helt annat när man tror att man är anonym, i detta fall i kommentarsfälten i sociala medier…”

    Så det betyder alltså att man inte skall tycka vad man vill eller fritt kunna säga vad man tycker? Detta låter mera som åsiktsförtryck och diktatur än en sann demokrati.

    Jag tycker att var och en skall fritt säga vad man tycker. Anser man att Zigenare stjäl som korpar eller att Somalier är ointelligenta så skall man väl få lov att tycka det. Att skylla på rasism och xenofobi är ju bara urlöjligt. Kineser och andra östasiater är ju rasfrämlingar för oss och ändå så är inte konsensusuppfattningen att de stjäl som korpar eller är obegåvade. De uppfattningar vi har om andra folkslag grundar sig i de erfarenheter vi har av dem.

    Min uppmaning till alla är istället att ”stå på er!” Få ett slut på allt fjanteri med anti-rasism och avveckla multikulturalismen. Våra nationer håller på att förfalla och vår existens är kraftigt hotad. Vi måste försvara oss och stå emot de krafter som vill förgöra oss.

    Om man vill vara anonym så får man helt enkelt läsa in sig på hur man säkrar det. Vill man vara anonymt politiskt aktiv så får man se till att ha separata emailadresser så att disquskonton och dylikt inte kan samköras med inloggningsuppgifter till andra sajter där man är mindre anonym. Ett steg ytterligare är att överväga användning av olika former av krypterade proxytjänster eller Tor.

  2. Jag tycker att alla SD politiker eller anhängare ska ge fan i att överhuvudtaget svara på några frågor från dessa oseriösa blaskor,
    Det står inte inristat i sten att man behöver Svara på provokativa
    frågor, be dom i stället att dra dit Pepparen växer, media som
    inte är seriös, och det är inte merparten av Svensk media, dom
    ska heller inte behandlas seriöst.

  3. Tror tyvärr att vi kommer att få se mer av dessa fula angrepp innan valet. Jag vet redan de som väljer att inte kandidera till kommunvalet p g a Expressens och andra tidningars hetsjakt på SD. Kanske detta rentutav var meningen med det hela.

    Inget annat parti har infört SD:s nolltolerans och hårda självkritik trots att det säkert skulle vara intressant för läsarna. Vi kommer alla ihåg vad politikerna sa i valstugorna när de trodde de var ”off camera”.

  4. Ja, dominansen av mediavänstern måste bort. Vi inom den sverigevänliga rörelsen måste ta för oss, och sätta agendan fortsättningsvis. Och du har rätt i det allemand. Det är det som behövs, och att vi blir mer på hugget och stridande för vår sak. Och vågar stå på oss för vårt, som rätt och riktigt i sig. Och inte känna att vi behöver anpassa oss till ”de andra” nå mer.

  5. Återigen, återigen….., om SD haft det de utlovat nu under mer än ett års tid, en seriös mediekanal så skulle en del av problemet vara löst. Istället så låter man de som verkligen kämpar för SD på Internet stå ensamma. Vi som inte använder förbjudna ord och annat som inte är förbjudet av vissa skumma orakel.

    Vad har SD gjort för alla de som nu hängs ut i Expressen. Inte ett skit skulle jag säga, utan Widar Nord med Fria Tider går i spetsen och startar en insamling för att stämma snillet till chefredaktör. Tvivlar dock på att det kommer att hända något med tanke på det svenska korrupta rättssystemet. Ett rättssystem som kan döma en oskyldig för åtta mord.

    Så Jomshof, snacka går , men………

    • @allemand
      Instämmer med dig…Problemet tycks vara att det saknas personer med kunskap,att driva en sådan SD-kanal.
      Detta kommer att återspeglas efter nästa års val.Då det kommer det att krävas tre X så många förtroendevalda i kommuner,landsting och riksdag !Var man skall finna dem,står i min värld skrivet i stjärnorna….

KommenteraAvbryt svar