Särskilt yttrande i kulturnämnden som det luktar om…

MALMÖ. Här får ni ett smakprov på hur ett särskilt yttrande kan se ut och då förstår ni att Sverigedemokraternas politik behövs. Politik är visioner om ett bättre samhälle och viljan till förändra i rätt riktning, vägen dit är att se till att man handskas varsamt med våra gemensamma resurser. Inför alla stadens medborgare som jobbar och gnetar har vi ett ansvar att förvalta skattemedel på bästa sätt.

Moriska paviljongen, ”mångfaldens högborg” i Sverige, som får massor av kulturstöd är direkt vanskött och ägnar sig åt oegentligheter. Malmö kommun har satsat stora pengar på att rusta upp Moriska paviljongen och så sköts det på detta sätt.

– Pettersson vill även berätta att det mångkulturella paradiset Malmö inte skulle klara sig en dag utan socialhjälp från Sveriges övriga skattebetalare som bidrar med drygt 4 000 miljoner per år till staden och dess ”framgångsrika” kulturberikning.

SD Malmö nedan—–

Särskilt yttrande: Malmö Kulturnämnd den 20 november 2013

Ärende: Nr 14

Granskning av föreningar

Sverigedemokraterna har tidigare varit mycket kritiska till hur Re:Orient har bedrivit sin verksamhet på Moriska paviljongen. Nu när PWC gör en fördjupad granskning av Re:Orient visar det sig att föreningen är långt värre misskött än vad vi kunde ana. Av granskningen framgår bland annat följande:

Organisationen kring Moriska paviljongen är uppdelad dels på den ideella föreningen Re:Orient, dels på Aktiebolaget Re:Orient (50% vardera). Meningen är att gemensamma kostnader ska fördelas rättvist mellan de två parterna. Detta har inte skett och där finns heller inget skriftligt avtal hur detta ska ske. Av granskningen framgår det att föreningen fått bära väsenligt mer kostnader än aktiebolaget. Aktiebolaget ägs av ordföranden och dennes make och man kan därför misstänka att det finns ett ekonomiskt intresse för dem att föra över så mycket kostnader som möjligt på föreningen.

Föreningen har fått anmärkning i revisionsberättelsen att bokslut och årsredovisning samt skatter och avgifter inte inkommit i tid, vilket medfört ökade kostnader. Även den löpande bokföringen och föreningens resurser att hantera ekonomin i allmänhet har stora brister. Sedan augusti 2013 har man anställt en ny ekonomiansvarig. Detta har visserligen förbättrat situationen väsentligt men där finns fortfarande mycket att önska.

Av granskningen framgår att föreningen ersatt artister utan underlag, det vill säga svart. Tidigare har sverigedemokraterna observerat att förhållandet mellan besökare och redovisade publikintäkter har varit orimlig, varför man kan misstänka att även här har det inte gått rätt till.

Styrelsen består av fyra personer och samtliga är bosatta i Stockholmsområdet. För att kunna erhålla verksamhetsstöd ska styrelsen ha anknytning till Malmö, vilket saknas. Dessutom har styrelsen inga regelbundna möten eller beskrivning av styrelsens roll.

Trots att föreningen erhållit stora bidrag, 2 miljoner i verksamhetsstöd från Malmö Kulturstöd och 4,8 miljoner från Postkodlotteriet, har man haft likviditetsproblem. Föreningen påpekar att beviljade medel inte räcker till för att tillmötesgå politikers förväntningar på verksamheten och vill därför ha en diskussion kring verksamhetsstödet. Sverigedemokraterna är helt övertygade om att det inte beror på beviljat verksamhetsstöd utan helt och hållet av vanskötsel.

Den misskötsel och rena oegentligheter som har förekommit i Re:Orient gör att vi Sverigedemokrater inte ser någon annan utväg än att verksamhetsstödet till Re:Orient dras in.

Kent Nykvist (SD) Mrutyuanjai Mishra (SD)

—SD Malmö ovan.

SD Malmö     Re:Orient är Sveriges främsta ambulerande tillflyktsort för ”orientalisk” kultur och Nordens största arrangör av kultur- och nöjesevenemang med fokus på Mellanöstern, Nordafrika och Balkan.

Ozan Sunar är initiativtagare till Re:Orient som startades 1993.  Kommer närmast från SVT där han under åren 2003-2008 var kulturchef med ansvar för kultur- och dokumentärutbudet. Ozan Sunar var tidigare chef på Södra Teatern i Stockholm (1997-2003). Han är en flitigt anlitad föreläsare kring frågor rörande mångfald, integration och identitet.



Med bild Svd 
2013-11-26_1006

Kulturministern besökte Moriskan


Alla bolag befattningar

Alla bolag, befattningshavare 

3 thoughts on “Särskilt yttrande i kulturnämnden som det luktar om…

KommenteraAvbryt svar