De överlevande fick inte begrava sina döda

ITALIEN. Den 3 oktober sjönk en flyktingbåt utanför ön Lampedusa. Katastrofen är den värsta som drabbat Italien. De döda är hittills 366 stycken, medan 157 har räddats. Nästan alla ombord på båten kom från Eritrea.

En vecka senare, den 10 oktober, kapsejsade en annan båt inte långt ifrån Lampedusa. Denna gång kom räddningen snabbare. Dödsoffren stannade på 34 medan hela 206 personer kunde räddas.

De överlevande blev inte inbjudna till begravningsceremonin som hålls i staden Agrigento som ligger 200 kilometer bort på Sicilien, men PK undviker berätta om varför de inte fick åka.

– Det beror på att flyktingarna vägrar lämna ifrån sig digitala fingeravtryck och att flera har använt specialklister som är svårt att avlägsna och gör det omöjligt att ta avtryck och varken italienare eller någon annan vill ha folk som man inte vet vilka de är springa lösa, kan det vara som så att de inte är de de säger sig vara och inte därifrån de påstår sig vara eller har de varit i Europa tidigare och blivit utslängda…nåja i Sverige är det inte så noga…

De som vägrar lämna fingeravtryck kan åka hem eller ta sig över Röda Havet som är smalare och varmare än Medelhavet och söka asyl i Saudiarabien tycker Pettersson…

DN 

6 thoughts on “De överlevande fick inte begrava sina döda

  1. Såg på TV från Lampedusa tre eritreanska kvinnor som inte ville visa sina ansikten. Orsaken var att de lyckats undgå registrering för att de inte tänkte stanna i Italien. Vi kan inte få vad vi vill ha här, sa de.

    De kände alltså till reglerna om första asylland.

  2. Gör som med hundar eller annan livestock, tatuera ett nummer på insidan av läppen, eller ett chip eller ett chip under huden. Förstå inte detta paplaver vägra de. Set dom på en båt och tillbaks igen.

  3. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Man vägrar alltså att lämna fingeravtryck så att man lättare ska kunna söka ”asyl” i framtiden? Så mycket sörjer de sina anhöriga alltså..

  4. Intressant att DN utelämnar orsaken och att de inte ”utelämnar namn på flyktingarna”. Är det med hänsyn till deras utsatthet eller för att DN helt enkelt inte kan lita på vad de heter då de uppenbart saknar id-handlingar.

    …men lugn. Nu sitter vår EU-minister Malmström och propagerar på ett nytt EU-möte där hon tänker framhålla att asylsökande från Afrika ska få det enklare att ta sig till Europa.
    http://www.dn.se/debatt/efter-lampedusa-kan-vi-inte-fortsatta-som-vanligt/

KommenteraAvbryt svar