Facitfällan

Nokia var för några år sedan världens största mobiltelefontillverkare, man hade total kontroll på en enorm, snabbt växande marknad, man gjorde mos av konkurrenterna och tjänade många, många miljarder.

Plötsligt, hände något, man tappade på sex år 90 % av börsvärdet och för några dagar sedan såldes Nokias mobiler till Microsoft. Finlands stolthet blir en liten del av ett stort amerikanskt it-företag.  

Det är en gåta hur det kunde gå som det gick, man hade total kontroll på marknaden, man hade mer pengar än man behövde, man hade tekniken och hade släppt en smartphone redan 1996, men blev totalt överkörd 10 år senare.

Ericsons mobiltelefoner hade tidigare gått samma väg. Från att ha varit en av världens ledande mobiltillverkare och blivit erbjuden att köpa Nokia för några hundra miljoner så blev man överkörda av just Nokia några år sedan. Detta trots att man hade pengar och kunskap men man fattade inte vad som hände när ungdomarna började köpa färggranna mobiler och utseendet blev viktigt. En Ericsson-chef lär ha sagt att vi kommer aldrig att tillverka telefoner som ser ut som tvålar och nu gör man inga alls.

Kodak, egentligen Eastman Kodak Company, var synonymt med kameror och film, vem minns inte Instamatic-kameran som introducerades 1963 eller Kodachrome en positiv (dia) färgfilm som introducerades redan 1935. 1990 kom Kodaks DCS 100, den första kommersiellt tillgängliga digitalkameran. Kodak lyckades dock aldrig hänga med i den digitala revolutionen, trots att man hade pengar och kunskap.

Facit var Åtvidabergs stolthet med 14 000 anställda, bolaget fanns i 140 länder och omsättningen hade sedan 1957 ökat med 500 procent till 1970. Facit Electronics bildades 1956 och en kort tid byggdes världens bästa stordatorer, trots detta lades Electronics ned 62/63, bolaget såg ingen framtid i elektroniken och beslöt att satsa enbart på mekaniska räknare men man hade kontakt med det japanska företaget Hayakawa (Sharp) och global ensamrätt på deras räknare under några år, så man visste vad som var på gång. 1970 var företagets höjdpunkt, redan två år senare, 1972, hotades Facit av konkurs och försvann efter diverse turer några år senare utslagen av digitala miniräknare.

Alternativen fanns för Facit, man hade kunnat fortsätta med sin datortillverkning, man hade kunnat satsa mer på forskning och utveckling, man hade kunnat köpa upp Hayakawa eller något annat elektronikföretag, pengar fanns till allt men nu fick man 80 miljoner för miljardföretaget Facit och det gick inte ens att behålla fotbollsspelarna i Åtvidabergs FF…

”Facitfällan” kallas det när ett företag inte hänger med i ett teknikskifte men ingen kan säga säkert varför de inte gör det, ofta finns kunskap, teknik, pengar men Petterssons teori som är just en teori är att man blir gammal och trött och inte tror på allt nytt som kommer…det är inte lätt att bli gammal. God natt.

Facit Världen

1 thoughts on “Facitfällan

  1. Nokia skulle hoppat på Androidtåget
    Byggkvalitet och bra kameror har alltid varit deras grej
    Jag skulle med glädje köpt en Nokia med Android

Kommentera