Sverige och Filippinerna samarbetar om försvarsupphandlingar

FÖRSVAR. Försvarets materielverk, FMV, och Department of National Defence, DND, på Filippinerna har undertecknat ”Implementing Arrangement concerning the Procurement of Defence Materiel and Equipment”. Detta är en följd av det samförståndsavtal, MoU, som Sveriges och Filippinernas försvarsministrar undertecknade den 3 juni 2023 med fokus på anskaffning av försvarsmateriel, rapporterar FMV och media i Filippinerna.

Det Implementing Arrangement som man nu undertecknat möjliggör för svensk försvarsindustri att delta i försvarsupphandlingar på Filippinerna. Avtalet reglerar också det mellanstatliga samarbetet kopplat till dessa upphandlingar.

På Filippinerna pågår för närvarande ett omfattande moderniseringsprogram av deras försvarsmakt och det finns ett stort intresse för svenska system. De system som är aktuella under de närmaste åren är bland annat stridsflygplan, ledningssystem och AEW (flygande radar).

Vi tar nu ett konkret och viktigt steg vidare i samarbetet med Filipinerna. Dörren är nu öppen för svenska försvarsföretag att delta i upphandlingar åt det filippinska försvaret, säger Joakim Wallin, chef för export på FMV.

Det senaste året har relationen mellan Filippinerna och Kina blivit allt mer spänd. Kina gör anspråk på stora delar av Sydkinesiska havet, och hamnar allt oftare i konfrontationer med filippinska fartyg. Filippinerna har nyligen fördjupat sitt försvarssamarbete med Australien och USA, och också skrivit under ett avtal med Sverige om försvarssamarbete. Filippinerna är bland annat intresserade av JAS-39 Gripen och Saab 340 luftburna varnings- och kontrollflygplanen.

-Pettersson hoppas inte för mycket på Jas Gripen affärer. Filippinerna är sedan gammalt nära lierade med USA och USA har stridsflygplan av olika modeller och lite mer politisk makt än Sverige.

Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Sverige och Filippinerna samarbetar om försvarsupphandlingar

    • Ja det är svårt att gömma något på en liten ö.
      Om man träffar ön så blir det rent. Men med 7000 öar så kan . Sverige sälja minst lika många luftförsvars system och få gäller det ju att se till att Sverige får betalt innan dessa ö ar försvinner i en eld kvast. .
      Risken finns ju att det blir en sosse som med Korea hur länge har sverig väntat på betalni gen för dessa Volvo bilar

  1. Det finns .ycke stålar att hämta . Kina är en stornakt . Och Sverige delger vapensystem en liten ö nation utan bildbsr befolkning.. . För Sveriges del se till att få betalt i förskott . .
    Detta är antagligen en lika dålig affär som när sålde Volvo bilar till nordkorea.

    4
    2

Kommentera