Nässjös flyktingar kostar 3,8 miljoner extra – underskottet storökar

Invid- och familjeomsorgsnämndens budget i Nässjö väntas gå med 14,6 miljoner i underskott. En ökning med 3,8 miljoner som beror på flyktingverksamheten, visar kommunens senaste budgetuppföljning.

Förvaltningens senaste budgetuppföljning för augusti månad beskriver svart på vitt hur jättestora underskottet på 10,8 miljoner kronor nu har ökat med ytterligare 3,8 miljoner kronor och att detta beror på ”kostnader som avser flyktingverksamheten” som ”hittills finansierats med statsbidrag”.

Kostnaderna för flyktingverksamhet består, enligt budgetrapporten, till största del av socialbidrag. Detta har hittills bekostats av den statliga schablonen till kommunerna, pengar som ska räcka i tre år men som nu är slut. Därmed måste kommunen stå för kostnaderna hädanefter.

Totala underskottet för socialbidrag ligger på 6,8 miljoner kronor. Från att för fem år sedan ha legat på drygt 1 miljon i månaden ligger kostnaderna för socialbidrag i Nässjö kommun det här året på ca 3,5 miljoner kronor i månaden.

Underskott för vård av vuxna ligger på 5 miljoner, barn- och ungdomsvård 1,8 miljoner kronor, äldrevård 1 miljon kronor.

-Myten, kan du ringa till Nässjö och förklara några grundläggande fakta för politikerna där. Flyktingarna går med vinst, fattar de inget…det är förresten dumt att staten betalar de te första åren också, det tjänar de in på kompetensen.

Höglandsnytt

4 thoughts on “Nässjös flyktingar kostar 3,8 miljoner extra – underskottet storökar

  1. Grattis Nässjö kommun till alla era vinstlotter speciellt i Forserum som ju ligger i kommunen alla somalier där var ju så värdefulla när dreven gick.

KommenteraAvbryt svar