Tolkkostnader femdubblade på tio år

På tio år har samhällets kostnader för offentliga försvarare i domstolar mer än fördubblats. Från 572 miljoner kronor 2002 till drygt 1,2 miljarder kronor förra året har kostnader för offentliga försvarare stigit, enligt Domstolsverket. Ökningen blir 112 procent.

Detta gjorde PK en stor sak av för ett par dagar sedan, men om tolkkostnadernas femdubbling på samma tid är det däremot tyst, mycket tyst.

Tolkkostnader vid Sveriges domstolar enligt domstolsverket.

 • 2002                  15 859 249 kr
 • 2006                  29 807 178 kr
 • 2012                  75 890 396 kr

Det innebär en ökning med 478 % på samma tid som advokatkostnaderna ökat med 112 %.  

-Pettersson frågar berörda politiker och framförallt journalister varför rapporterar ni inte om detta?

Vilka är det som har ärende till domstolen och behöver tolk, mina damer och herrar journalister? Är det inte er förbannade skyldighet att berätta om sådant istället för att dölja orsaken till problemen i vårt samhälle. Inte undra på att ni tappar i anseende och tidningarna går dåligt när ni låter amatörer sköta era jobb?

Källa: Pettersson med hjälp av Domstolsverket.

34 thoughts on “Tolkkostnader femdubblade på tio år

 1. […] 2013 skrev vi detta – På tio år har samhällets kostnader för offentliga försvarare i domstolar mer än fördubblats. Från 572 miljoner kronor 2002 till drygt 1,2 miljarder kronor förra året har kostnader för offentliga försvarare stigit, enligt Domstolsverket. Ökningen blir 112 procent. Detta gjorde PK en stor sak av. […]

 2. Ingen svensk medborgare skall ha rätt till fri tolk på ett främmande språk. Alla svenskar skall ha samma rättigheter och skyldigheter, det är det som är att vara svensk.

 3. Ullenhag jag tänkte åka till Kina på semester jag förutsätter att du ställer upp med tolk som följer med mig !!!

 4. Tänk er sedan tolkkostnaden för sjukvård, tandvård, sociala, arbetsförmedling, sjukkassa m m

 5. Det skulle vara deras förbannade skyldighet att
  lära sig landets språk inom 2 år, vägrar man att lära
  sig är det bara att dra in bidragen!

 6. Hur rimmar denna enorma ökning av ”rättskostnader”, mot BRÅ`s siffror,som ju inte visar på någon nämnvärd ökning av kriminalfallen ?? Tvärtemot påstår ju dessa att brotten minskat !!

  • Månsson, jag pratade med en som jobbar inom kriminalvården. Antalet brotten har minskat, bland annat klotter och cykelstölder, ungarna är för lata…vad vi fått i stället vet vi alltför väl.

 7. Och sen påstår de att pensionsräddarna är berikande, voijne,voijne! Men på vilket sätt? Fattar det forfarande inte.

 8. Hur sant är detta min familj tror inte att det är sant hjälp mig övertyga henne,,,,

  • Be familjen skriva till Domstolsverket eller titta i deras offentliga årsredovisning.

   På den här bloggen har ingen någonsin redovisat felaktiga siffror medvetet, vi kontroller så noga vi kan och har ännu så länge aldrig fått ångra några fakta.

   Visst en del saker kan det råda delade meningar om men tolkkostnader är inte en sådan, det är hårda fakta i kronor och ören.

  • Det är först när balongen är tom som många inser att det inte längre är någon balongen !

  • Om Pettersson ursäktar så postar jag några länkar till min egen blogg och några inlägg med samlad information som kan vara till hjälp när det gäller att visa på exakt hur stort vansinnet faktiskt är.

   Risken är förstås att din familj reflexmässigt avvisar allt som rena lögner, eftersom chocken vore allt för stor om det vore sant, så förnekelse som psykologisk försvarsmekanism slår till. Men resonera sakligt med dem. Vad tyder på att detta är sant? Vad tyder på att det är falskt?

   Jag har referenslänkar till mainstreammedia eller myndigheter som backar upp allt jag skriver om och som går att kontrollera. All information finns tillgänglig, men likt din familj är det många som har svårt att ta in att det verkligen stämmer. För bilden som framträder är så hemsk att den rimligen inte kan vara sann, eller?

   Asylanterna:
   http://freedomofspeech2014.blogspot.se/2013/06/faktabanken-asylanterna.html

   Invandringens kostnader:
   http://freedomofspeech2014.blogspot.se/2013/06/faktabanken-invandringens-kostnader.html

   Pensionerna:
   http://freedomofspeech2014.blogspot.se/2013/05/faktabanken-pensionerna.html

Kommentera