Är det inte för många som inte kan svenska när det är brist på tolkar?

INVANDRING. I takt med att många asylsökande anlänt till Sverige har behovet av tolkar ökat. Även om asylmottagandet skulle minska de närmaste åren så kommer tolkbehovet sannolikt att fortsätta öka, eftersom tolkning behövs under flera år efter att man anlänt till Sverige. Det skriver branschföreningen Språkföretagen på DN Debatt.

”Tolkbristen kommer att utgöra en samhällsfara om inte politiska beslut tas omgående”, skriver de. Störst uppges bristen vara inom språken tigrinska, dari, arabiska och somaliska.

-Pettersson ser problemet från en annan synvinkel. Har man inte tolkar nog får man tacka nej till kunder, det vill säga asylsökande. Är det lärarbrist så är eleverna för många. räcker inte poliserna till som det finns fler av än någonsin så får man minska antalet brottslingar…samhällsfaran består av för många som inte kan svenska och inte kan våra lagar och regler eller ens bryr som om att försöka lära sig och integreras.

2013 skrev vi detta – På tio år har samhällets kostnader för offentliga försvarare i domstolar mer än fördubblats. Från 572 miljoner kronor 2002 till drygt 1,2 miljarder kronor förra året har kostnader för offentliga försvarare stigit, enligt Domstolsverket. Ökningen blir 112 procent. Detta gjorde PK en stor sak av.

Att tolkkostnadern ökat med 478 % på samma tid som advokatkostnaderna ökat med 112 %, alltså femdubblats höll hatmedia mycket tyst om. 

Med nuvarande regler har man rätt till skattefinasierad tolkhjälp oavsett hur länge man har bott i Sverige. Det borde vara lätt att åtgärda. Inget uppehållstillstånd, ingen tolkhjälp efter exempelvis två år i landet.

 

9 thoughts on “Är det inte för många som inte kan svenska när det är brist på tolkar?

  1. Nej, det är det inte.
    Det är för många som anser sig inte behöva kunna svenska.
    Och det är för många som anser att det skall erbjudas tolkar till alla som inte vill lära sig språket.
    Det enda och definitivt bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att gå ut bland folk och försöka prata. Man lär sig otroligt snabbt. Det enda som behövs är viljan.

  2. Vissa kräver tolkar i tingsrätterna fast de kan tala flytande svenska – och de får det. Det småskrattas lite åt ”tokigheterna” och de kallas för rättshaverister, ingen verkar tänka på vem som betalar

  3. Varför pratar dessa välutbildade emigranter engelska? Ska svenska arbetares skatt gå till att betala tolkar åt dessa? Fy fan så sjukt!

  4. STÄNG GRÄNSEN!! DET ENDA SOMALIER ÄR UTE EFTER ÄR BIDRAGET FRÅN FÖRÄKRINGSKASSAN OCH DE HAR BLANKETTER PÅ ALLA SPRÅK!!
    SLUTA BESLASTA SVERIGE MED DE HÄR PARASIERNA STEFAN LÖVEN, DE DUGER INTE ENS TILL SVETSARE!!!

  5. Just det Pettersson!
    Inget tolkhjälp efter 2 år i Sverige…
    Man får hjälp av släktingar/vänner…
    Det påskyndar integrationen…
    Och självklart inget PUT/medborgarskap utan språktest…

  6. ” Tolkning behövs några år efter att man anlände till Sverige”??????
    Realy????
    Jag har lärt mig svenska på 2 månader och fick ett jobb direkt…
    Och jag är inget undantag, snarare regel…
    Vilka behöver några år för att lära sig språket?

Kommentera