Kriminalvårdens kostnader

Vi har väl alla på känn att kriminalvården kostar mycket och nu behöver vi inte gissa. Uppgifterna kommer från fackföreningen ST:s medlemstidning Publikt. Normalt betraktar vi fackföreningens uppgifter som en partsinlaga men här har de läst Kriminalvårdens årsredovisning och begäran om ökade anslag. 

  • Kostnaderna per vårddygn i fängelser och häkten har ökat med cirka 16 procent de senaste tre åren.
  • Kostnaderna kommer att fortsätta öka – under de närmaste åren vill Kriminalvården ha 449 miljoner kronor mer.
  • Från 7 884 miljoner kronor i dag till 8 333 miljoner 2018 – trots att minskningen av antalet klienter beräknas fortsätta de kommande åren.
  • Under de tre senaste åren har antalet anställda ökat med 300 personer.
  • Fram till 2018 väntas antalet intagna i häkten och på anstalter minska med ytterligare 360 personer till 5 130. Men det har inte blivit fler vårdare per klient än tidigare.

Beräkning:
Nu: 7884 miljoner för 5490 intagna => 3900 per vårddygn
2018: 8333 miljoner för 5130 intagna => 4450 per vårddygn

Det blir ca 1.6 miljoner för årshyran för ett ”enkelrum”. Nu undrar vi bara hur mycket en årshyra för ett enkelrum på Grand Hotel kostar.

-Pettersson tackar för ovanstående information och vill bara tillägga att 32 % av de intagna är utländska medborgare mot 7 % totalt i landet. Antalet med utländsk bakgrund får vi inte veta för regeringen har av någon anledning förbjudit Kriminalvården att föra statistik på detta så Abdullah och Muhammed som har fått svenskt medborgarskap räknas precis som Kalle och Anders…sedan skulle vi fundera på om det inte går att privatisera fångvården. I Bulgarien kostar ett dygn 30 kronor, vi borde kunna vara generösa och betala det dubbla så ”vården” blir riktigt bra…

Tolkkostnader femdubblade på tio år

Dyrast fångvård i Sverige

8 thoughts on “Kriminalvårdens kostnader

  1. Vad är det för fel på en partsinlaga. Pettersson verkar inte gilla att löntagare samarbetar med varann för bra vilkor!

  2. Gissningsvis 90% har utländsk bakgrund!!
    Denna verksamhet borde kunna sänka sina kostnader, men se på asylinvandringen och Bert Karlsson, det är inte billigt. ”Strafftänket” är inte alltid motiverat, vissa brott borde leda till övervakning med vissa restrektioner och fotboja. När det gäller ”farliga” kriminella så ska syftet vara att de inte kan fortsätta brottslig verksamhet och skada allämänheten, då måste de låsas in på typ Kumla.

  3. Statistiken över antal Abdullor och Muhammedor torde gå att finna i Domstolsverkets statistik.

Kommentera