Hemspråk hjälper flyktingar lära sig svenska

BORÅS. En tredjedel av de flyktingar som kommer till Borås är analfabeter. För att underlätta inlärningen av svenska satsar nu Borås stad på att de som varken kan läsa eller skriva ska få utbildning också i sitt hemspråk.

Dzenan Ganic på Arbetslivsförvaltningen säger att man inte har råd att misslyckas. – Vi har insett att för merparten av målgruppen så fastnar inte den svenska som lärs ut på SFI.

Ganic säger att man tagit fasta på satsningar på andra håll i landet där men man arbetar med att alfabetisera eleverna med hjälp av deras modersmål. De får på halvtid läsa sitt eget modersmål och den andra halva tiden studerar de svenska för invandrare.

– Om vi misslyckas då är vi verkligen illa ute. För det värsta scenariot är att om vi misslyckas vi med första generationen så är det stor chans att vi misslyckas även med den andra generationen. För vi får inte glömma den här målgruppens barn också.

Dzenan Ganic pekar på språkproblemen och risken att barnen misslyckas i skolan, med tanke på hur viktiga föräldrarna är.

– Det är viktigt att vi lyfter upp de här frågorna så vi börjar jobba med dem från dag ett, dvs så fort de kommit till Sverige.

Pettersson tycker nog att det borde vara bättre att de lärde sig läsa och skriva på sitt modersmål i moderslandet…

SR  

7 thoughts on “Hemspråk hjälper flyktingar lära sig svenska

  1. Kurt:
    När det gäller ”Körkort” för dessa nomader,är min tro att det räcker för dem,att visa upp ett försäkringskassekort från Somalien…
    Detta fungerade i Italien för c:a 40 år sedan..Blev själv tagen av polisen i syd-italien,som påstod att jag kört 60 km för fort !! Ville se mitt körkort,och jag överräckte
    mitt dåvarande gula sjukkassokort.
    Vad tror du polisen gjorde ?? Jo han klippte två stora hål i kortet,precis som dåvarande konduktörer på tågen plägade…Därtill fick jag förstås betala några tusen Lire i muta till honom.Men troligen fungerar detta lika bra i dagens Absurdistan !

    • Jag må fysisk illa när jag se allt detta, man känner sig så in i helvete maktlöst, varje gång jag besöker min hemstad Düsseldorf är jag spyfärdig när jag besöker de platser som jag är uppvuxen. Vissa gator i Stadsdelen Oberbilk påminner mig om Monrovia, andra om Istanbuls gamla kvarter åter andra om Massawa. När jag stopade en taxi och talade om för föraren kör mig till Tyskland så skrattade han bred över sitt svarta ansikte. Min gamla skolkompis som är polis undrade om jag hade kameran med mig helt öppet, jag svarade Ja . Han sa att jag ska vara glad att jag hade den i behåll och att jag inte bör vandra där på kvällen.

      Jag blev inte av med min kamera utrustning i Düsseldorf men väl november samma år i Oxelösund kl.22 på bron över kanalen vid Båt och Motor. Några Romer från Jollen tyckte att de behövde den bättre. Och tackade mig med en spark i skrevet. Men vi alla vet ju att Romer inte gör sånt.

  2. Jag tycker att i stället för att lära Kamel jockeys att läsa och skriva sitt hemspråk bör man se till att våra Svenskar lär sig läsa och skriva rätt. Vi se ju vad det bär hän när alla ansträngningar gå till fördel för Kamel jockeys.
    Svensk utbildning ha gått i botten på senare år.

    • 77 kom jag till Sverige, det tog mig ca 6 månader att klara mig på egen hand, kanske inte felfritt men ändå jag behövde aldrig tolkhjälp.

      Det är bara motivera dessa Kameldrivare på rätt set. Minska bidragen om de inte lär sig. Konstig att de (Somalier)klara av körkort för buss och taxi så fort? Kanske de ha något att vinna eller är teori provet anpassad till deras nivå?

  3. Jag förstår inte att vi som kom på 70-talet och som gick språkkurs i svenska på kvällarna kunde lära oss svenska. Verkar helt obegripligt när man läser om dagens svårigheter? Även ”gamla” människor som min mor lärde sig svenska. Farsan lärde sig att förstå, dock inte prata. Om han skämdes eller om bara viljan fattades, då han på sin arbetsplats var omgiven av finnar, vet jag inte.

    Men kanske borde borde man motivera vissa flyktingar lite mer. På dagarna arbetar de, eller söker arbete, och på kvällarna lär de sig svenska – utan några bonusar. Bara viljan att kunna språket i landet de bor i räcker för de flesta utlänningar som motivation.. Kanske är det denna svenska invandringsfientliga attityd att en invandrare är en idot som inte klarar någonting själv som sätter käpparna i hjulet? Kanske är de som farsan: de anser inte att de inte behöver anstränga sig eftersom det funkar så bra för dem att inte göra det?

    Jag som var barn blev satt i en svensk klass när terminen började några månader efter att vi landat i Sverige. Jag vet inte riktigt hur de tänkte, men resultatet blev att jag lärde mig svenska (som barn är man ju som en svamp och lär sig extremt snabbt) så att jag kunde hänga med i undervisningen. Utan att det påverkade mina betyg nämnvärt trots att jag säkert i ett halvår inte fattade vad läraren sade.
    Samma sak med mina två äldre bröder som var i tonåren.

    • hmm… kanske min tidiga skolgång i sverige påverkade mig negativt trots allt? Ser att jag skrivit ”invandringsfientliga attityd” istället för ”invandrarfientliga attiyd” sorry..

Kommentera