Inga svenskar kvar i Stråssa

Sveriges Radio körde idag en intressant dokumentär i P1. “De sista svenskarna på Sörvägen” heter den och beskriver avvecklingen av den lilla gruvorten Stråssa.

Stråssa har byggts upp med hjälp av en gruvbrytning som påbörjades redan på 1400-talet. På 1920-talet lades verksamheten ned, för att återupptas på 60-talet. I början av 1980-talet lade SSAB ned gruvdriften för gott.

Därefter har orten sakta men säkert avfolkats och idag bor endast 300 personer här. Migrationsverket kom då på den briljanta idén att placera 100 asylsökande i det lilla samhället och den som tror att detta skett utan problem tror förstås fel.

Nu sker samma sak i Stråssa som i Sveriges mångkulturella förorter. Där de nyanlända flyttar in, flyttar svenskarna ut och detta beror mycket på de oroligheter som följt i spåren. Stråssabor vittnar om hur post försvunnit från brevlådor, kläder stulits från tvättlinor och trädgårdar som vandaliserats.

Nu vet vi att både lokalpolitiker och vissa riksdagspolitiker hävdar att de nyanlända ska bli glesbygdens räddning, men hur ska man få nyanlända att stanna i små orter där inget finns och hur ska kommunerna klara finansieringen om inte de nyanlända börjar jobba till sin och familjernas egenförsörjning?

Nej, glesbygden lär gå en sakta död till mötes och denna gång med ett ekonomiskt kaos i bakgrunden. Vilka som får stå för notan har ni säkert listat ut. De nyanlända är inte räddningen, utan räddningen kan bara komma från politiker som åter ger glesbygden den statuts som den en gång hade. Man behöver inte vara politiker för att inse hur räddningen stavas med tre ord; arbetstillfällen, service och kommunikationer.

Lyssna på den intressanta dokumentären här.

Fakta om Stråssa

10 thoughts on “Inga svenskar kvar i Stråssa

 1. Jag förstår mycket väl problemet med invandrarna och att svenskar tvingas flytta!
  Men…detta är fel taktik.
  Vi ska bo kvar, detta är vårt land, samhälle och hem och det är dom som ska flytta!
  Vi ska visa dom att dom är ovälkomna här, dom passar inte in i vårt samhälle och vårt sätt att leva, och bör därför ta nästa flyg tillbaka!
  Att en sitter och skriver insändare här på internet löser inga problem, vi måste aktivt, unisont och handgripligt delta i kampen mot invasionen och för vårt fosterland och klart och tydligt visa var vi står och att vi absolut inte tänker flytta en enda millimeter!
  Ju mer vi flyttar desto mer breder dom ut sig och får ännu mer utrymme.
  Dom ska bort inte vi.
  MVH
  Janne

 2. Det finns ingenstans för oss svenskar att fly, när drägget kommer. De förpestar ju hela vårt land nu.

 3. Haft anhörig som varit gruvfogde i Stråssa, då var det ett tryggt samhälle. Idag är det annat tycks det som – tråkigt.

 4. Det värsta är att det inte går att dela tvättstugan med “nysvenskarna” eftersom de inte vill följa reglerna och sprider dessutom kackerlackor och löss. De bär grejor sinsemellan fram o tillbaka mellan olika lägenheter och det sprider också allt möjligt. Just nu är det några som kommit rätt nyligen, låter som 20 pers fast de är 3-4. Inte särskilt trevligt.
  Det är dock några svenskar som inte hittat bättre boende men söker, och några som gärna spelar godhetsapostlar, så de kan ju inte gärna flytta pga asylanterna…
  Har väl skrivit tidigare också om allehanda problem pga invandrarna, inte är det trevligt.

  • Det vore intressant att få del av ortsbornas och kommunpolitikernas synpunkter på pränt. Vi på Petterssons tar gärna del av dessa.

   • Kommunpolitikernas? Den enda som byn har kontakt med, som sitter i styret, är sossen Anders Ceder. Och han är en sådan som gärna drar anekdoter om enstaka invandrare som faktiskt jobbar… SDare bor mestadels söderöver.
    Folk är väl mest som vanligt, alla vill helst vara anonyma, känner inte någon annan häromkring som skulle ens blogga heller, om annat än “detta åt vi idag och detta köpte vi i går”. Har skrivit om Stråssa byns demografi på bloggen, inte alldeles färska siffror för det är rätt jobbigt att sammanställa sådant. Har tänkt flera gånger att sluta blogga eftersom jag får så lite feedback fast skapligt många besök. Frustrerande.
    Ibland känns det faktiskt som att om detta j*vla folk nu inte vaknar snart så är landet inte värt att räddas.

  • Förstår precis hur du känner det “Gruvmor”,eftersom det för mig verkar bekant..Tack o.lov använder jag ju inte tvättstugan,då jag har en egen maskin i badrummet..Men grillade lamm med fällen på/ kvar,innebär att jag måste hålla dörrar och fönster stängda i österled..
   På balkongen vid motsatta sidan har jag istället för väldoften,alla skrikande “berikare”,och en gata som tidvis användes kvällstid till tävlingsändamål för mopeder och MC.Natten lyses allt emellanåt upp av bilbränder eller annat brännbart material. !! Källarförråd kan inte nyttjas,eftersom inbrotten tvingat värden att hålla lokalerna stängda,med undantag vardagar mellan 9-13…

 5. Det enda LKAB har gemensamt med Stråssa är att man hade samma ägare; TGOJ, Trafik AB Grängesberg-Oxelösund fram till 1955 då man var tvingade att sälja sin andel i LKAB till staten som hade tvingat sig till delägarskap i.

  Det var SSAB som lade ned gruvan 1981 – 83.

Kommentera