Felaktig kritik mot Migrationsverket

Den 22:a april skrev två personer från Civil Rights Defenders (f.d. Helsingsforskommittén) en debattartikel i SvD där de starkt kritiserar Migrationsverket för deras avvisningar av romer till Kosovo.

De romer som flyr till Sverige på grund av antiziganism måste garanteras skydd och inte som nu skickas tillbaka till länder där de utsätts för omfattande systematisk diskriminering”, skriver de bägge och självklart är det synd om alla romer och självklart är det svenska myndigheters ansvar att ta hand om dem och inte Kosovos egna.

Nu får de bägge svar på tal av Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson.

Visst lever romer under svåra sociala förhållanden, visst möts de av trakasserier och diskriminering, men det finns ingen grund i att romer i Kosovo nekas tillgång till skola, vård och andra områden. Så skriver Danielsson som svar på Civil Rights Defenders bägge tjänstemän. Förutom dessa förklaringar, bemöter Danielsson de bägge tjänstemännens anklagelser på punkt efter punkt och påvisar felaktighet efter felaktighet i deras påståenden. Varje asylärende prövas individuellt och inte generellt, precis som de görs för alla inklusive romer. Cirka 10% av de asylsökande från Kosovo tilldelas ett uppehållstillstånd och av de som överklagar beslutet till domstolen får bara 1% sitt ärende ändrat.

Danielsson är inte nådig i sin kritik och skriver bl.a. följande.

Det är uppenbart att skribenterna, i sin iver att bevisa sin tes, väljer att lyfta fram en rad olika argument som inte stämmer. Migrationsverket har blivit en myndighet som är enkel att hänga ut, utan att den som kritiserar behöver se det som nödvändigt att ha på fötterna för att publiken ska ge sitt gillande.”

Det är väl så det ofta ser ut. De som vurmar för en stor migration vräker ofta ut anklagelser och inte sällan med ord som främlingsfientligt och intolerant. Inte sällan görs detta av godhetsapostlarna för att försvara sin existens och ett vidare liv med hjälp av statliga bidrag. Danielssons sista mening är värd att notera och lägga på minnet.

Men ansvaret för att skapa bättre levnadsvillkor för människor som saknar skyddsskäl ligger på andra aktörer än Migrationsverket.”

Visst är det så och det ansvaret ligger på respektive lands regeringar och myndigheter, inte på svenska skattebetalare.

Källa: SvD

Civil Right Defenders

2 thoughts on “Felaktig kritik mot Migrationsverket

  1. Den dag zigenare beter sig som vanliga människor
    kommer dom att bemötas som precis vilka människor
    som helst. Att leva på att stjäla av andra är inte
    godtagbart,

  2. Bra och korrekt svar av Danielsson! Om alla dessa godhetsapostlar använde sina hjärnor skulle de också inse det. Tänk vad många bidragsturister vi skulle slippa då. Vi kan inte slå oss för bröstet och tala om för andra länder hur de ska behandla sina innevånare. När det gäller romerna så tar de inte så allvarligt på skolplikten själva.

KommenteraAvbryt svar