Flyktingar klassades som smittorisk

KUNGSHAMN. Sotenäs kommun klassade en anstormning av flyktingar som en risk. Dessutom såg man dem som en smittorisk. Nu vill politikerna skrota formuleringen.

– Vi tycker att formuleringen låter flyktingfientlig, säger oppositionsrådet Britt Wall (S).

Inför varje mandatperiod är Sveriges kommuner skyldiga till att göra en så kallad risk- och sårbarhetsanalys. I sin analys listar Sotenäs kommun att en ”anstormning av flyktingar” är en av flera oönskade händelser, precis som naturkatastrofer och oljeutsläpp. Man skriver också att flyktingarna troligen kommer sjövägen och att de – förutom logistikproblem – kan medföra smitta.

– Vi pratar om det som en extraordinär händelse. Det skulle behövas ett väldigt stort antal flyktingar för att det skulle bli ett problem. Men i analysen vill vi inte helt bortse från sånt som är halvt orimligt, säger Sandra Ylinenpää, kommunens miljö och säkerhetssamordnare, som sedan 2011 arbetar med analysen.

-Pettersson skulle vilja ha en riskanalys, inte bara i Sotenäs kommun utan över hela landet. Vad händer om våra invällare inte kommer ut på arbetsmarknaden utan ska försörjas tillsammans med en allt äldre befolkning. Har du gjort någon riskanalys på detta Reinfeldt?

Smittorisk

Läs mer på Bohuslänningen

 

KommenteraAvbryt svar