Varje flykting är värdefull för Dorotea

Dorotea är en särdeles solidarisk kommun och har därför tagit emot fler flyktingar per invånare än nästan alla andra i Sverige. Men det är förstås inte hela sanningen. Varje flykting är också värd mycket pengar.

Margareta Skoog, 55, enhetschef på Lärcentrum, berättar att flyktingmottagningen numera sorterar under kommunens tillväxtenhet istället för social- och utbildningsnämnderna. Av det kan man dra två slutsatser, antingen att flyktinghanteringen är affärer eller att Dorotea ser flyktingarna som blivande kreativa medborgare, kommunens framtid.

Det ena behöver inte utesluta det andra.

Kommunen har 2 896 invånare, hälften bor i tätorten. Detta säger något om Doroteas storlek. Denna lilla ort har sedan 1990 tagit emot 998 flyktingar från Sierra Leone, Libanon, Irak, Palestina, Somalia, Bosnien, Kosovo, Afghanistan, Eritrea, Rwanda och Sudan. Syrien är på gång.

  • 445 000 får kommunen i grundersättning för att den hyser en flyktingmottagning.
  • 83 100 kronor utgår i ersättning under två år per flykting i åldern noll till 64 år.
  • 52 000 kronor är ersättning i två år per flykting som är 64 år och äldre.
  • 24 518 kronor i statsbidrag för varje invånare.

Sålunda är de fem somalier, den rumän och den eritrean som pluggar svenska för invandrare i rummet bredvid Margaretas en ekonomisk och mänsklig tillgång som måste vårdas.

Dorotea

Som alla industrier genererar flyktingindustrin indirekta arbetstillfällen: i affärerna, skolan, dagis…

Den tillförordnade kommunchefen berättar om neddragningar. Skatteintäkterna minskar. Staten monterar ner servicen. Kommunens två poliser går i pension och ersätts inte. Arbetsförmedlingen har sämre bemanning än tidigare.

– Hela Sverige ska tydligen inte leva längre…

Aftonbladet 

6 thoughts on “Varje flykting är värdefull för Dorotea

    • Det gör de fortfarande, men under tiden står staten för kostnaderna som tydligen räcker och blir över.

      Det påminner om Oxelösund första flyktingförläggning. Det kostar inte oss något sa dåvarande kommunalrådet Sven Zetterström – staten betalar!

  1. Vi har en regering som sjunger marknadens och privatiseringarnas lov men som inte lever som de lär. Marknadsanpassa kommunalskatten, där det är populärt att bo blir skatten högre (Lidingö, ”Södermalm”, Djursholm, Vellinge…) och där få vill bo blir den lägre (Dorotea, Vilhelmina, Åsele, Botkyrka…).

    • Argus:
      Där få vill bo betalas ingen skatt !!
      Har du hört talas om skattebetalare i Rinkeby,Bergsjön eller Rosengården ? Dessa orters invånare lever på s.k. Brutto-bidrag, vilka ju är skattebefriade !!
      Nej,tror man måste införa en helt ny variant,där man beskattar brottslighet i dessa och andra liknande områden…De dagliga guld-,värdetransport-,och normala affärsrånen borde ha en skattesats om 50 %+ Mwst till staten,som ju instiftat och omdanat ”vårt moderna” samhälle.

KommenteraAvbryt svar