Helgläsning: Stasi i Norge

DDR: s vapen
DDR: s vapen

Professor Birgitta Almgrens viktiga böcker om Östtysklands subversiva verksamhet i Sverige tvingade fram det ena offentliggörandet efter det andra. Björn Jensen, Aleksander Radler, Marianne Ersson hamnade motvilligt i rampljuset.

Hade inte Almgrens arbete omgivits av en mängd löjliga restriktioner kunde fler landsförädare, i varje fall på ålderns höst, fått stå vid skampålen. Mera Stasilitteratur i Sverige. Bäst tycker jag fortfarande Christian Halbrocks omfattande artikel är.

Samtidigt har det hänt en hel del i Danmark och Finland. I Danmark väntar vi på det STORA Stasiavslöjandet, som ska bli ännu större än gripandet av IM Lenz. I Finland duggar fortfarande avslöjandena tätt.

Kanske inte de stora kanonerna, men sådana som LO:s informationschef och en del riksdagsmän och kommunistiska professorer. Alpo Rusis bok lär väl dessvärre aldrig leda till en ordentlig utredning av misstankarna in i översta statsledningen…

I Norge har bloggaren Anders B. Werp gjort en utmärkt sammantsällning över Stasis verksamhet där: ”I perioden 1969-89 rapporterte mer enn 300 Stasi-agenter om norske forhold. I alt ble 1.920 rapporter sendt til det kommunistiske Øst-Tyskland, en fiendtlig stat.

Hele 85% av rapportene gjaldt politiske forhold, forsvar og etteretningstjeneste i Norge. Denne usynlige invasjonen avlandet pågikk helt fram til murens fall i 1989. Ingen av agentene er dømt i Norge.

Dette forteller sitt tydelige språk om at daværende Politiets overvåkningstjeneste (POT) hadde en både viktig og vanskelig oppgave i å avdekke denne svært omfattende spionasjen. Det gir samtidig grunn til å spørre om POT ble tilstrekkelig prioritert under den kalde krigen.  Läs hela artikeln

Tankar om IB påpekar att IM Topas är såväl avslöjad som dömd. Han var Rainer Rupp som arbetade på NATO:s politiska avdelning i Bryssel.

 JIHAD I MALMÖ

Här anser och inser Olli att det finns mycket grävande journalistik att utföra, ju snabbare desto bättre. Skiten ska fram och de gamla agenterna ska ha sina straff, innan de hinner dö undan för straffen. Många har nog redan avlidit, men även dessa ska dras fram ur ljuset, då annars en hel del offer inte kan få sin heder återupprättad. Även misstänkta som man inget hittar på, ska man gå ut med namnen på. Men då gäller det att återupprätta dennes heder, och som plåster på såren få ett skadeståndsbelopp på rimligt belopp.

 

Med tanke på de egyptier vi har gett 3 miljoner i skadestånd var, för att de eventuellt har blivit torterade av det egyptiska rättssystemet eller på dåvarande presidenten Hosni Mubaraks order. För detta är givetvis inte Svenska staten ansvarig på något vis, utan de ansvariga finns hos den egyptiska ledningen eller Hosni Mubarak personligen. Den ena av dessa terrorister, har Sverige även tagit ansvaret för hans fru och fem eller sex halvvuxna barn och ett spädbarn, som blev till när mannen satt i fängelset i Kairo.

 

Därför tror inte Olli att mannen har haft en alltför grym behandling i fängelset, men än en gång, om han har haft det så är ju inte svenska folket skyldiga till detta, då jag är helt säker på att det inte var dessa som varken beordrat eller utfört den påstådda tortyren. Den mannen heter Ahmed Agiza och ska vara skriven på en adress i Karlstad, där han, frun och barnen har en stor bostad, troligen en stor villa, då så stora lägenheter som den familjen behöver, knappast finns i Sverige.

 

Man kan ju undra varför han inte stannade i Mellanöstern, då han hade studerat islamska lagar under fängelsetiden, som först var 25 år för brott mot landet Egyptens säkerhetslagar. Den sänktes till 15 år före upploppen i Kairo, och i samband med den islamska revolutionen frisläpptes han helt, efter att ha avtjänat cirka 9 år av sitt utmätta straff på 25 år. Den andre mannen Mohammed Alzery släpptes redan 2003, och tog sin penningsäck och flyttade till Förenade Arabrepublikerna, där han kunde köpa lyx för fattiga svenskars välfärdspengar. Givetvis finns dessa pojkar med guldbyxor, i ett antal artiklar på Petterssons

Lycklig Agiza får återse familjen

Agiza får PUT i Sverige

Agiza är en misstänkt Al Qaida medlem

14 militanta islamister döms till döden i egyptisk domstol, en får PUT i Sverige.

Egypten får sänkt kreditbetyg

 

 


2 thoughts on “Helgläsning: Stasi i Norge

 1. Birgitta Almgren hade gjort en verkligt fin handling
  mot sitt fosterland om hon trots, det hon lovat, hade
  avslöjat dom Svenska landsförrädare som står angivna
  i Stasiarkiven, och som idag förmodligen fortfarande
  kan befinna sig högt upp i hierarkin.
  Hon hade säkert blivit bestraffad för det. Men hur känns det
  att leva med en vetskap om att känna till att det kanske bland
  dagens makthavare sitter djupt odemokratiska figurer som
  hjälpt till att förråda landet, men att hon inte kan säga något?

Kommentera