För få platser för kvotflyktingar

I år ska Sverige ta emot 1 900 så kallade kvotflyktingar som anses leva under särskilt svåra förhållanden. I fjol skulle lika många ha kommit – men det blev färre eftersom boendeplatser saknades i kommunerna.

– Vi ser ju ett behov av att fler kommunplatser skapas, säger Oskar Ekblad, chef för den svenska flyktingkvoten på Migrationsverket.

Sverige samarbetar sedan 1950-talet med FN:s flyktingorgan UNHCR om att årligen ta emot kvotflyktingar. UNHCR samlar information om flyktingar. Ett förslag presenteras sedan för svenska regeringen som avgör antalet. Urvalet görs av Migrationsverket.

Nu har årets kvot satts till 1 900 personer, samma antal som i fjol. Men då kunde verket bara hitta boendeplatser åt cirka 1 730 personer. De cirka 170 som valdes i fjol men som inte kunde föras till Sverige läggs nu in i årets kvot, som i realiteten alltså blir lägre än i fjol eftersom reglerna säger att den fastslagna kvoten heller inte får överskridas, uppger Ekblad.

Han pekar på att också väldigt många asylsökande kommer till Sverige nu och att läget är ansträngt vad gäller att hitta boenden. Samtidigt säger Ekblad att de kommuner verket har avtal med verkligen har ansträngt sig.

TT: Men ni har ju inte avtal med alla kommuner? – Det är där som skon klämmer.

Kvotflyktingar har ofta länge tvingats leva under fysiskt och mentalt hopplösa omständigheter i flyktingläger.

-Pettersson anser att dessa människor är de enda som det är självklart att vi ska ta emot. Det är människor som en lång tid har levt under miserabla förhållanden och som inte ha möjlighet att betala människosmugglare för att ta sig, det är människor som inte ha en möjlighet att ljuga om sin status och ålder.

Det är tammefan ynkligt att vi prioriterar ljugande unga män, anhöriginvandring, människor med oklar bakgrund, människor som åker på semester dit de flytt ifrån i stället för dessa…

Stockholm TT

2 thoughts on “För få platser för kvotflyktingar

 1. Det pågår inget krig i vårt närområde och därför har vi inga som helst skyldigheter att ta emot s.k. flyktingar från andra sidan jordklotet över huvud taget.
  Det är en sak.
  Och dom “flyktingar” som söker sig hit är till 99% bluffmakare, lögnhalsar och terrorister, dom kommer utan både visa, pass och ID-handlingar och som vandrande spökplumpar där man inte ens kan urskilja ögonen!
  Och hur man över huvud taget kan släppa in dessa bluffande oidentifierbara och bidragstörstande individer är för mig en gåta?
  Jag har rest mycket i mina dagar, men aldrig lyckats att resa utan pass, en enda liten felstavning i namnet på biljetten är tillräcklig i normala fall för att nekas resa!
  Men i den onormala mångkulturella sophinken Sverige accepteras och komposteras rubbet!
  Sen har vi nästa pilsner:
  Ensamkommande barn, vilket då får gemene man och kvinna att tänka på små gråtande 5 åringar med tummen i munnen!
  Verkligheten är dock en helt annan!
  Barnen har 46 i skonummer, är skäggiga och är i många fall själva gifta och har egna barn i sina hemländer!
  Trots dessa fakta så finns det än i dag myndighetspersoner som faktiskt tror på dessa sagor!
  Kommunala och statliga värdelösa döskallar och nickedockor som inte passar in i det normala arbetslivet men som här fått sig en födkrok!
  Det Sverige behöver är att omedelbart stänga gränsen och sen utvisa 100.000 utlänningar per år under en tio-års period, då först kan vi börja reparera allt som rivits ner under årtionden.
  Men fram till dess så skall vi kräva att alla som släpps in i Sverige skall tas om hand, försörjas och ansvaras för av just dom personer som förespråkar massinvandringen!
  Då kommer problemet att lösas av sig självt. OK/Olli
  Vänligen
  Janne

Kommentera