Hon petades som fackombud

Fackombudet Helena Ternehäll var nyutnämnd, entusiastisk – men för borgerlig. Därför valde Kommunal i Stenungsund att ge henne sparken.

– Eftersom barnen flyttat ut tyckte jag att jag kunde börja lägga ner lite mer tid på det fackliga. Jag kände mig jättetaggad, minns Helena Ternehäll.

Hon valdes till arbetsplatsombud av sina kollegor på äldreboendet Tallåsen i våras och deltog sedan på en facklig grundkurs i oktober. På kursen föreläste den lokale S-politikern Krister Kronlid. Han sågade alliansregeringen efter noter.

Helena, som aldrig varit politiskt aktiv men sympatiserar med Moderaterna, ställde då frågan om han inte tyckte det skulle löna sig att arbeta. Hon undrade också hur man skulle kunna hindra svenska jobb från att försvinna utomlands.

– Det var en jättebra utbildning men jag förstod inte varför de skulle ta dit en politiker. Han hade papper med sig där man kunde skriva upp sig som medlem i Socialdemokraterna. Det kändes sektliknande, minns Helena.

Veckan efter ställdes hon mot väggen av Lena Janson, ordförande i Kommunals Stenungsundssektion.

– De hade fått samtal från Uddevalla där folk tyckte att jag var för lojal mot arbetsgivaren och att jag var positiv till alliansen. Hon sa till mig att gå hem och fundera på mina värderingar.

– Jag gick direkt till jobbet och berättade vad som hade hänt. Jag var så upprörd att jag började gråta. Det kändes otroligt kränkande, berättar hon.

I början av december fick hon ett kortfattat mejl från Lena Janson – Helenas uppdrag skulle avslutas med omedelbar verkan. Någon ersättare har fortfarande inte rekryterats, vilket gör att hennes avdelning nu saknar både fackombud och skyddsombud.

Lena Janson vill inte kommentera fallet när GP når henne på telefon. Till ST-tidningen säger hon dock att alla arbetsplatsombud måste ställa upp på Kommunals värderingar och att det inte har någon betydelse i sammanhanget att Helena är demokratiskt vald av sina kollegor.

– Det är sant att så har skett men det är ändå vi som i slutändan fattar beslut, säger Lena Janson till tidningen.

GP har också varit i kontakt med Krister Kronlid, föreläsare på kursen i Uddevalla. Han är glad över beslutet att peta Helena Ternehäll.

Kan man inte göra ett bra fackligt jobb om man är moderat? – Nej, det tror jag absolut inte. En stor del av uppdraget är att bedriva opinion och värva nya medlemmar. Delar man inte våra värderingar kan man inte vara arbetsplatsombud, jag förstår inte ens varför man skulle vilja ha ett sådant uppdrag då. Att vara ombud handlar inte bara om enskilda små sakfrågor på en arbetsplats. Allt måste ses i ett större perspektiv.

Finns det risk att andra medlemmar känner att det är lågt i tak? – Nej, jag tror att våra medlemmar blir stolta över att vi vågar ta ställning, att vi inte viker ner oss bara för att få så många arbetsplatsombud som möjligt.

Helena Ternehäll, som nu begärt utträde ur förbundet, bara skakar på huvudet: – Även i en familj måste man väl få ha olika åsikter, säger hon.

-Pettersson undrar om LO och S inte ens kan integrera en icke aktiv Moderatsympatisör hur fan ska de då kunna integrera somalier och afghaner…men det märkligaste är att de inte fattar varför de tappar medlemmar.

GP 

5 thoughts on “Hon petades som fackombud

  1. Krister Kronlid?? Namnet känns bekant på något vis,
    var det inte han som satt och åbäkade sig i något
    diskussionsprogram över SD, en odräglig typ av
    utländsk börd men med ett Svenskt namn?
    Har jag fel?

  2. Gruvmor – Bor i en liten by i Bergslagen som omvandlats till en asylförläggning utan att vi boende tillfrågats. Är mycket arg på politikerna och Migrationsverket. Oändligt trött på den undermåliga svenska journalistiken.
    Gruvmor skriver:

    Jag var medlem i SKAF och SKTF 1983–2000 och ångrar som f*n att jag gav så många tusenlappar för – tja, ingenting egentligen under åren. Skulle behövt lite stöd ett par gånger under åren men fick kalla handen och till och med utskällning en gång när de påstod att jag inte skött mina dokument, fast det var en handläggare som slarvat bort mina papper. Tur att jag kunde bevisa det.
    Förstod först senare hur de fackliga representanterna på de olika arbetsplatserna framförallt såg till att de själva fick förmåner osv. Många kurser, bortavaro från jobbet, ”trevliga” luncher och fikastunder – för dem själva. Sossar allihopa. Jag skulle faktiskt behövt även de bortkastade hundralapparna mycket bättre i hushållet. Skötte ju lönesnacket själv också under de sista åren. Fy f*n som sagt, ångrar så djupt.

  3. Jo det här känns igen. Jag kommer ihåg ett årsmöte, som hölls av IF Metall på min arbetsplats, strax innan förra valet. Alla i styrelsen gick runt med läskiga Mona Sahlin-t-shirts på sig. De uppmanade alla att rösta ”rätt” och att det skulle bli si och så för oss inom industrin om vi inte gjorde detta. Jag blev vettskrämd av dessa t-shirtar (naturbarn som jag är) och röstade såklart rätt för första gången i mitt liv. Socialdemokraterna har för längesedan slutat att stå på min sida och därför blir det sd även nästa gång.

KommenteraAvbryt svar