Kostölden i Stjärnhov: Polisen återöppnar utredningen

Efter skarp kritik för sitt agerande i fallet med den misstänkta boskapsstölden i Stjärnhov, har polisen nu beslutat att återuppta förundersökningen. Det meddelas nu från centralt håll i Polismyndigheten Södermanland.

Senast på torsdagen kunde sn.se rapportera om det stora missnöjet med polisens utredningsinsats i ärendet. Kritiken kommer från såväl allmänheten som internt inom polisorganisationen.

Leif GW Persson
Leif GW Perssonutredningsarbete. Kritiken ska också ha hörsammats av länspolismästare Mats Kirestam.

Polisprofessorn Leif GW Persson har i SVT:s program Veckans brott med eftertryck ifrågasatt Katrineholmspolisens utredningsarbete. Kritiken ska också ha hörsammats av länspolismästare Mats Kirestam.

På torsdagen meddelade Katrineholmspolisen att kvaliteten på utredningsarbetet noga skulle ses över.Enligt ett pressmeddelande från Sörmlandspolisen har polisen nu fått ”uppslag att arbeta med”. Därmed återupptas den förundersökning som lades ner så sent som i onsdags.

”Vi kommer att arbeta intensivt med detta uppmärksammade fall. Av både operativa och formella skäl – förundersökningssekretess – så berättar vi dock inte vilka utredningsåtgärder som pågår eller annat som sker i ärendet”, kommenterar Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén.

Huruvida samma utredare som tidigare jobbat med fallet finns kvar i utredningen framgår inte av pressmeddelandet. Den medialt mycket uppmärksammade, men fortfarande inte bevisade, stölden av de 69 korna ska ha begåtts den 19 december i fjol. Enligt GW Persson är det den största boskapsstölden hittills i skandinavisk kriminalhistoria.

Leif G W Persson skrev ”sanningen på en lapp”

I tisdagskvällens avsnitt av ”Veckans brott” sade sig Leif G W Persson vara nöjd med att förundersökningen om de försvunna korna tagits upp igen.

I tisdagskvällens avsnitt av programmet ”Veckans brott” kommenterade professorn i kriminologi, Leif G W Persson, det oerhört uppmärksammade fallet med 69 försvunna kor i Stjärnhov.

Persson, som tidigare riktat hård kritik mot polisen i Katrineholm, lovordade nu samma polis, eftersom de har tagit upp förundersökningen igen, och sade att han tycker det är bra att händelsen utreds av nya ”fräscha” poliser. Han uttryckte att han tror på deras möjligheter att lösa mysteriet med korna, som kallas den största boskapsstölden i Norden hittills.

Han sade också att han själv har en klar uppfattning om vad som hänt, men att han inte har möjlighet att gå ut med sin teori, delvis på grund av att förundersökningen pågår. Däremot skrev Persson en lapp som han benämnde ”The truth” (sanningen) och lade undan lappen. Vid ett senare tillfälle ska han ta fram lappen och se om verkligheten överensstämde med vad han skrev på lappen i tisdagens program.

Kostölden ger flest tips näst efter Palmemordet

Bara Palmemordet har resulterat i fler tips till tv-programmet Veckans brott. Kostölden i Stjärnhov röner ett enormt intresse från tittarna.

SN

Efter lite velande hit och dit, så blev det som väntat att Leif G W Persson fick Katrineholmspolisen att återuppta förundersökningen. Synd bara att nu har 49 dygn fått gå sedan den misstänkta stölden begicks, tycker Olli.

7 thoughts on “Kostölden i Stjärnhov: Polisen återöppnar utredningen

  1. Min första artikel skrevs på juldagen eller troligare på annandagen, och då hade det gått cirka en vecka efter den misstänkta stölden. Då artikeln är uppdaterad så är det uppdateringsdatumet den 5/1 2013 som artikeln är märkt med, det ursprungliga datumet försvinner.

  2. Vad tror ni om mitt alternativ, som jag skrev högst upp bland kommentarerna på förra artikeln om Leif G W Persson. Den att trailerna har letat sig fram till E 18 och åkt på den till någon mil före den norsk-svenska gränsen där man kunnat ta vilken som helst av ett flertal vägar som inte har någon tullstation utan övervakas av mobila enheter. Det var bara fem dagar kvar till jul, och även för tull och polis är det jul. Det är hur lätt som helst att smyga in på de halvstora vägarna, och halalslakterier finns i Norge också. Det är bara det att norska köttet är mycket dyrare än det svenska. Man kan hålla låga extrapriser och ändå tjäna mer på det stulna köttet. Det är en av mina teorier.
    Jag skriver ju förut att jag vistas en del i dessa trakter, och vet hur det är upplagt. Risken för upptäckt är liten i vanliga fall, och före jul ännu mindre. Att det är Mena-folk som gjort detta, kan jag inte ge något högre odds än möjligen pengarna tillbaka. Minus mina omkostnader så klart.

  3. Vad kan han då ha skrivit på lappen? Antingen namnen på några närbelägna halalslakterier, eller att någon stöld inte alls har ägt rum (försäkringsbedrägeri). Den som lever får se.

  4. Leif .G.W Persson är tillsammans med Polisforskaren
    Stefan Holgersson en finne i R—n på byråkratiska
    polisledningar!

  5. Han är obekväm för dessa s k poliser som bara lägger ned allt som de inte orkar med eller inte klarar av.

    • Min undran är vad har hänt med de arma djuren ? Om det är mjölkkor så måste de mjölkas, annars har de en enorm smärta. För framtiden är denna händelses upplösning också viktig, annars kan det hända igen. Har aldrig tidigare hört om så mycket vanvård av djur som under senare tid, det skrämmer mig.Svenska bönder vad har hänt med er ? Är girigheten större än empatin ?

Kommentera