Läkarna talar inte svenska

Den stora läkarbristen i Sverige gör att allt fler utländska läkare anställs, men många av dom kan ingen svenska.

Anne Ekdahl, forskare och överläkare, har skrivit en avhandling om bemötandet av äldre inom vården. Hon såg redan för många år sedan hur språkförbistringen mellan utländska läkare och patienter skapade problem. Dock ville hon inte ta upp det i sin avhandling, då hon ”inte ville skriva såna rasistiska saker”. Herregud! Hon ville först inte lyssna på kritiken, men insåg snart att problemet var större än hon trodde och inte bara bland äldre.

Nu är det väl ingen nyhet att utländska läkare som inte talar svenska utgör ett stort problem på lasarett och vårdcentraler. I TV-inslaget intervjuas en kvinnlig läkare från Ungern, som bott i Sverige i ett år och gick en egen utbildning vid sidan av för att lära sig språket. Efter ett år i Sverige talar hon så pass bra svenska att hon gör sig mycket väl förstådd. Sett detta i paritet med de kvinnor och män som levt i Sverige under 10-20 års tid och inte kan säga en fullständig mening på svenska. Det är skillnad på folk som vill och de som varken vill eller behöver.

Varför landstingen anställer allt fler utländska läkare framgår inte i inslaget, men alla som läst nyheterna på nätet vet att svenska läkare drar till Norge så fort de får chansen. Exempelvis har Mora stora problem i vården eftersom läkarna väljer att arbeta i Norge, exempelvis i Tynset där 18 av 20 läkare är svenskar. Den enda som väl njuter av detta är integrationsminister Myten som nu ges chansen att stå i TV och förkunna att var fjärde läkare i Sverige är utrikesfödd och att Sverige måste bedriva Europas mest extrema flyktingpolitik för att klara vår framtid.

Källa: SVT

PS
Jag kan själv intyga att läkare utan goda kunskaper i svenska är ett problem. F.d. fotbollsspelare som jag är, vände jag mig till stans lasarett med en hälsporre som fick mig att inte kunna stödja på foten. Läkaren förstod inte ett ord vad jag sa och för att rädda foten från amputation begärde jag att få in en svensk läkare och idag sitter jag med bägge fötterna i behåll.

4 thoughts on “Läkarna talar inte svenska

  1. Läkarbristen i Sverige bottnar i att Läkarförbundet med Anders Milton i spetsen på mitten av 90-talet lyckades övertala våra politiker att dra ned på läkarutbildningens platser. Detta trots att alla andra instanser varnade för en framtida läkarbrist. Läkarförbundet gjorde detta för att pressa upp lönerna.

    • Zigge: Inga problem att slippa det, varför skulle invällarkvinnor jobba när de kan få över 21000:- i månaden utan att behöva lyfta ändalykten? Bästa sättet för dem att höja sin månadsinkomst är ju att föda lite fler barn som samhället kan få betala för och som de kan uppfostra till goda samhällsmedborgare som sparkar ner pensionärer

KommenteraAvbryt svar