En frikyrka i veckan läggs ned – blir moskéer i stället

Flera församlingar slås samman, frikyrkan krymper i Sverige. I genomsnitt läggs en församling i veckan ned och runt om i landet överges de gamla kyrkorna.

I Centrumkyrkan i Flen har tre frikyrkoförsamlingar flyttat ihop. Metodister, baptister och pingstvänner ryms numera under ett och samma tak. De har alla sett hur det har glesnat i kyrkbänkarna.

-Vi har tvingats gå igenom detta noga, säger Martin Björnler, pastor i pingstförsamlingen, Det har inte varit lätt.

Bara någon kilometer bort ligger den byggnad som förut var hans och församlingens pingstkyrka. När medlemmarna blev färre beslutade man sig för att sälja kyrkan. Köpte gjorde stadens muslimska förening, som just nu lägger sista handen vid det som om några veckor invigs som Flens nya moské. Antalet muslimer växer i Flen och man får inte längre plats i den källarlokal som varit bönelokal i 17 år.

-Det var inte utan vånda vi gjorde detta, berättar Martin Björnler. Men vi kom till slut fram till att det var rätt. De behövde en lokal och vi hade inte längre bruk för den. Och det känns bättre att det blir ett hus för bön än om det hade blivit krog.

Frikyrkornas medlemsantal sjunker kraftigt. Det som en gång var en folkrörelse som var med och formade det moderna Sverige håller nu på att marginaliseras.

Under 2000-talets första tio år lades i genomsnitt en frikyrkoförsamling i veckan ned, enligt en utredning gjord av Öyvind Tholvsen i Evangeliska Frikyrkan. Över hela landet slås församlingar ihop och kyrkolokalerna blir bostäder, kontor eller som i Flen – moské.

-Vi är mycket glada över den nya moskén, säger Ismail Bobadilla från den muslimska föreningen.

Pingstkyrkan blir moské, han säger också att samarbetet med pingstförsamlingen fungerat bra. Det intygar också Martin Björnler som menar att processen kring lokalen har fört muslimer och pingstvänner närmare varandra och öppnat dörren för andra samarbeten.

-Visst har en del haft synpunkter på att vi sålde kyrkan. Men de flesta av dem satte aldrig sin fot i kyrkan så länge vi hade den, säger Martin Björnler.

-Pettersson tycker det är bra att frikyrkor försvinner men uruselt att de ersätts med moskéer, vi behöver inte fler troende och absolut inte muslimer, historien förskräcker…

SVT 

11 thoughts on “En frikyrka i veckan läggs ned – blir moskéer i stället

  1. Är det muslimernas fel att många Svenskar självmant lämnar kyrkan o slutar betala ? Är det muslimernas fel att kyrkorna själva väljer att sälja sina lokaler?

    Är det muslimernas fel att de väljer att avsätta några hundralappar och hjälpas åt att köpa lokalerna?

    • Mer konstigt är det att så många muslimer är så stadda vid kassan när de inte har ett jobb?

      • Freja. O hur vet du vilka som sätter in pengarna? De som har jobb och har det gott ställt eller är det de som är arbetslösa och har små marginaler. Vad tror du? Ofta hjälps vi åt. Om vi behöver samla in en miljon så krävs det faktiskt bara 1000 personer som betalar 1000 var. Sådana prjoket prukar löpa under en längre tid. 1000 kr är inte mycket om man fördelar summan på flera månader.

      • Freja. Vilken ekvation? Hur räknar du?
        100kr / månad i ett år. Hur svårt är det? Det finns tusentals muslimer som jobbar o har det bra. Eller förnekar du det?

      • Ali: Nej jag förnekar inte alls att muslimerna här det bra här, tvärt om, fantastiskt med ett samhälle där man kan råna, våldta och tända eld på sina offer, eller för den del nästan sparka ihjäl pensionärer utan att få straff

  2. Kyrkan såg stor ut jämfört med deras tidigare lokal. Trots det framgick det att de ville bygga ut. Grannarna i villaområdet var lite oroliga hörde jag bl a för det inte fanns några parkeringsplatser så de vara rädda att få sina garageinfarter blockerade. Förresten, varför/hur kan dessa muslimer ha så många fina bilar? Friluftsliv och promenader är inget för dem har jag upptäckt.

  3. Muslimfjäsk !
    Hade varit bättre att riva kyrkan.

    För islam så är det en enorm seger att kunna ta över en kyrka och göra om till moské
    Tvi vale säger jag bara.

Kommentera