400 judar tågade mot rasismen

Av Pettersson

Rättigheten att kunna promenera på trottoaren med vilka kläder som helst – utan att känna sig rädd – prövas i Malmö i dag. Uppskattningsvis tågade 400 personer i en kippavandring.

Det är sjätte gången det senaste året som judiska församlingsens medlemmar tågar genom Malmö för att manifestera sina rättigheter att synas i vilka kläder och symboler de vill.

Det var många judar med kippa på huvudet i vandringen, men många som bara gick i ren solidaritet.

– Vi har vandrat med budskapet att man ska våga ha kippan på huvudet och inte i ryggsäcken, säger EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) inför en applåderande skara bland fruktstånden på torget.

Malmöbon Orit Dahlgren promenerade med en sjalett prydd med davidsstjärnan och sin hund.

– Egentligen vill jag slippa vandringen, det ska kännas som i New York eller någon annan stad där vem som helst kan gå hur som helst, säger hon. 

– Jag har alltid en davidsstjärna utanför tröjan, men har aldrig upplevt något hot. Men jag har hört andra som känner sig utsatta, och det är så trist. För alla ska ju kunna få trivas i denna underbara stad, säger hon.

I december 2009 avrådde Simon Wiesenthal-centret judar från att åka till Malmö. Bakgrunden är dels rapporter om hot och attacker mot judar, dels omdiskuterade uttalanden från kommunalrådet Ilmar Reepalu (S).

-Pettersson noterar att flera ljugmedia HÄR och HÄR skriver om denna demonstration men inte ett enda nämner vilka det är som hotar judarna. Märkligt för hade det varit några andra en de det är hade det blivit ett jävla liv.

2 thoughts on “400 judar tågade mot rasismen

  1. Gruvmor – Bor i en liten by i Bergslagen som omvandlats till en asylförläggning utan att vi boende tillfrågats. Är mycket arg på politikerna och Migrationsverket. Oändligt trött på den undermåliga svenska journalistiken.
    Gruvmor i Stråssa skriver:

    Samma nyhet har nått även Finland. Där nämns inte ”de onämnbara” heller. Förr handlade det om trosor, numera muslimer som förövare. Tiderna förändras.
    Media rycker väl i axlarna o menar att om folk tror det är skinnskallar eller nynazister så är det deras problem, för de har ju inte påstått det.

KommenteraAvbryt svar