Utvisningar kan bidra till att sprida resistent TBC

Av Pettersson

Sverige tar inte sitt ansvar i världen för att försöka stoppa multiresistent tuberkulos. Denna kritik kommer från infektionsläkaren Jerker Jonsson som leder Sveriges nationella tuberkulosövervakning.

Han säger att tuberkulos inte är en helt ovanlig sjukdom bland asylsökande, men ibland måste människor lämna Sverige mitt under pågående behandling och att det ibland handlar om multiresistent tuberkulos.

Jag har varit med om att personer har blivit utvisade under pågående behandling. Och det är ju alldeles extra olyckligt om det är en multiresistent tuberkulos som de behandlas för. Vi har så mycket resurser att det är moraliskt fel att skicka iväg personer till länder där man riskerar att de inte får behandling. Och att de blir sjuka igen i en mer svårbehandlad form av tuberkulos, säger Jonsson.

Pettersson tycker att infektionsläkaren Jerker Jonsson och Sveriges Radio snackar skit. Det enda rätta måste vara att bota och förebygga sjukdomen där den sprids från början så jag hoppa infektionsläkaren Jerker Jonsson följer med de smittande hem och börjar jobba där. Jerker, ta ditt ansvar och följ med de asylsökande hem, fortsätt behandlingen av dem där och försök göra nytta där det verkligen behövs.

3 thoughts on “Utvisningar kan bidra till att sprida resistent TBC

  1. Men om man bär tillbaka sjukdomen med en icke avslutad behandling så har den blivit farligare än den var innan.
    Det du kallar importerade pester var en mycket vanlig sjukdom här i Sverige för ett antal år sedan, så du behöver inte uttrycka dig så föraktfullt.

  2. Har man burit hit skiten,kan man väl bära tillbaka den !!!
    Som jag ser det logik….i motsats till Lisa,som vill att de importerade pesterna,skall förbredas bland Absurdistans befolkning…
    Huamaj…

  3. Så nu ska vi inte bara utvisa asylsökande utan eventuell behandlande läkare ska ut på köpet. Men infektionsläkaren Sverker Jonsson vill nog fortsätta att arbeta i Sverige även om han råkat få en patient med TBC.

    I Norge får man inte utvisa asylsökande som är under pågående behandling av TBC. Så borde det vara i Sverige också.

    Jag tror inte Pettersson riktigt har förstått det här med multiresistent TBC.

KommenteraAvbryt svar