Stefan och Ulla Löfven

Av Pettersson

Socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven är gift med Ulla Löfven, som i flera år arbet som sekreterare i Stockholms arbetarekommun – under våren 2011 handplockades Ulla Löfven som assistent till partisekreteraren Carin Jämtin.

Ulla Löfvens arbetar alltså i Socialdemokratins innersta krets och är en person som vet mycket och kommer att få veta ännu mer och som ni vet, kunskap är makt säger Pettersson. 

Stefan Löfven har suttit i socialdemokraternas verkställande utskottet sedan 2006 så de som hoppas på en rejäl förnyelse riskerar att bli besvikna. Han är skolad i SSU och och har organiserat IF Metalls partipolitiska verksamhet (socialdemokraternas marktrupper). Under Stefan Löfvens ledning krävs rätt ”värdegrund” , dvs rätt partibok, för få väljas till förtroendeposter inom IF Metall (SR-Ekot).

För oss är det riktigt svenska mångfald – inte enfald!,
skriver IF Metalls Stefan Löfven och Expo:s Robert Aschelberg i ett debattinlägg under valrörelsen 2010. Läs mer hos Varjager HÄR.

9 thoughts on “Stefan och Ulla Löfven

 1. Den längsta tiden måtte hon väl ha jobbat på Hägglunds i Örnsköldsvik det var ju där de träffades. När han fick den här centrala posten som IF metalls ordförande flyttade han till Stockholm (början av 2000talet). Det är väl först då hon har fått någon post hos Soc demokraterna.

 2. Du har rätt Pettersson i att det vore bättre med en debatt och medlemsomröstning. Ohanterbart dessvärre. Offentliga debatter med olika kandidater är en fin tanke men hur genomför man de? Eller i realiteten, var skall de inte ske? En organisation väljer hur beslut skall fattas och det kan skilja mellan olika organisationer men destå större geografiskt område destå fler nivåer av representativa demokratiska beslutsforum. Dessa valda sitter på olika långa perioder och skall ställas under prövning då perioden gått ut. Dessemellan sitter dom kvar. NU kan jag inte hur sossarna har gjort men i grunden är det såhär VU valt att hantera frågan. Det är ju fler som inte har öppna omröstningar utan låter en valberedning i verkligheten sköta valen. Så har KD tydligen också haft det för annars hade det inte blivit ett sådant djävla liv när Odell ställde upp till val.
  Du kanske har sneglat år det amerikanska sättet att utse presidentkandidat. Tycker du processen skall vara så lång? Bristen hos sossarna är att dom inte valt en vice ordförande eller 2. Ordförande kan bli sjuk eller dö och då hamnar man i samma sits igen. Olof Palmes bortgång borde ju finnas kvar i tanken och hur detta påverkar en organisation men tydligen inte. När det gäller insyn och påverkansmöjligheterna så finns det ett sätt att öka den. Ta bort valberedningen och problemet är löst. Då blir allt öppet och kampanjer för en kandidat måste ske öppet och idogt. Som det är idag så får man inte ha avvikande åsikter och förslag än det styrande maktskiktet. Man skall komma ihåg att partier och andra stora organistationer alltid offentligt säger att man har ”högt i taket” men glömmer bort att lägga till ”och nära till dörren”. Tänk på vad du säger annars åker du ut. Jag vet vad jag talar om för jag själv har råkat ut för det inom facket.

 3. Min tanke var att det verkar som makten stannar i samma gäng som suttit i många år, samma gäng som tillsatte och avsatte Juholt, samma gäng som är ansvariga för flera förlorade val och dagens opinionssiffror. Jag trodde S behövde en rejäl förnyelse och att den gamla nomenklaturan rensas ut.

  Det är svårt att förstå varför det var så bråttom. Jämtin hade kunnat jobba som tillfällig partiledare medan det ordnades offentliga debatter mellan olika kandidater som följdes av en medlemsomröstning.

 4. Koncentreras makten bara på grund av familjeskäl? Är inte maktkoncentration effekten av antal med inflytande?

 5. Det tror inte jag. Stefan har varit med länge i den inre kretsen och det skulle i såfall vara den inre kretsen som frågade Stefan på uppmaning av hans fru. Lite eftertanke vore bra.
  Att Stefan blev överraskad är såklart både rätt och fel. Han blev kanske överraskad när hans namn kom upp men att han skulle vara överraskad när pressen frågar honom är såklart ett spel. En socialdemokrat lever under Jantelagen likt alla andra etniska svenskar. Juholts ”JAG skall” och ”JAG kommer” samt ”JAG leder” ” Det är inte riktigt ”JAG JAG JAG” som kännetecknar en svensk politiker. Stefan är nog som man förväntar sig en politiker med den positionen.
  Svågerpolitik …. Jag ser inte riktigt hur den skulle fungerat i detta fallet. Skulle det varit Ulla som fick jobbet med hjälp av Stefan eller tvärtom?

 6. Tror man menar att det kom nog inte som en total överraskning för Herr Löfven att han blev tillfrågad. Samt att ”svågerpolitik” antagligen låg bakom…. igen.

Kommentera