Väljaropinion i januari


Av Stefan K

Novus har sammanställt opinionsmätningarna i januari för de fem största opinionsinstituten, men…

…media väljer att vinkla den på ett lustigt sätt. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna fortsätter att gå kräftgång och Vänsterpartiet ökar tack vare Jonas Sjöstedts smekmånad. Tre partier nämns bara i förbifart och det är Centerpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna, men lite missvisande är det när SR skriver att de får mellan fem och sex procent av väljarstödet, vilket ni kan se i följande siffror:

 1. Moderaterna      34,7%   (-0,6%)
 2. Socialdemokraterna      23,9%     (-1,4%)
 3. Miljöpartiet      11,7%     (-0,1%)
 4. Vänsterpartiet      8,4%    (+2,4%)
 5. Sverigedemokraterna    6,2%    (+0,8%)
 6. Folkpartiet     5,7%    (-0,1%)
 7. Centerpartiet     4,9%    (-0,7%)
 8. Kristdemokraterna     3,6%    (-0,3%)

Det är således bara V och SD som höjer sina siffror jämfört med decembermätningen, men bara ett av partierna nämns i media. Det känns som att paniken sprider sig, för hur media än agerar så ökar SD.

Källor: SR och SR (pdf-fil)


4 responses to “Väljaropinion i januari

 • Krill-Bertil

  Märker att SR har strulat till länken. För att höra programmet
  1) tryck på länken
  2) välj kosmos för den 28 januari

  Gilla

 • Krill-Bertil

  Här har Du en länk till programmet
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3810&artikel=4928511
  just i dagarna har det publicerats uppgifter från Ryssland. Det är en resebyrå som i sin reklam talar om sina framgångar med att ordna asyl i Sverige åt sina kunder. Jag får anta att man även på SR är läskunniga och att man likväl struntat att informera lyssnarna om dessa omständigheter i sammanhanget.
  Resebyrån kunde i triumf redovisa att mer än 1000 av deras kunder från olika f.d. sovjetrepubliker, Mongoliet och Tanzania erhållit asyl i Sverige till det facila priset av x tusen dollar

  Gilla

 • Stefan K

  Minns du hennes namn?
  Kan vara kul att googla lite.

  Gilla

 • Krill-Bertil

  Jo man känner ofta liksom doften av gamla kommunister när man tar del av utbudet på SR och SVT. Att man ljuger för lyssnarna och tittarna är ett led i PK-propagandan.
  Och går det risigt för PK-partierna så gäller det att gasa på, att ljuga lite extra och att tänj lite ytterligare på avtalet som reglerar verksamheten i SVT och på SR.
  Och nu när det går så bra för SD så intensifieras propagandan.
  I går var det ett program i p1 som handlade om ett par barn från Afrika som hade Italien som första asylland och därmed hade rätt till asyl där – om det fanns några askylskäl enligt EU-konvention och FN:s flyktingkonvention.
  Men det bekymrade inte programledaren som läste högt ur FN:s barn konvention i det uppenbara syftet att lura i radiolyssnarna att Sverige hade någon slags skyldighet att ta hand om barnen enligt denna konvention.
  Folk som i Expressen skrivit insändare och förklarade att Sverige borde hålla sig till FN:s konventioner och alltså inte ge barnen livstidsförsörjning kallade en ”expert” för rasister. Även SD kallade hon rasister.
  Göbbels skulle nog inte haft mycket att lära ut till SR, särskilt inte till den programledaren.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: