Donna från Ronna, första polisen i hijab

Av Pettersson

För en tid sedan rapporterades att Sverige har fått sin första student på polishögskolan som bär muslimsk slöja, huvudduken som kallas hijab.

Donna Eljammal, 26, har burit på planerna att bli polis längre än hon burit sin hijab. – Ända sedan jag var liten. Jag gillar att hjälpa andra och sätta kroppen i rörelse i stället för att bara sitta framför en dator.

Ser du slöjan som en nackdel eller tillgång i ditt framtida yrke? – En tillgång. Sverige är ett mångkulturellt land och det är viktigt att, inom varje yrke, ha folk med olika bakgrunder eftersom det ökar kunskapen och förståelsen. 

-Pettersson tror nog att Donna från Ronna är en bra tjej och det behövs människor med olika bakgrund inom poliskåren men hijaben behövs inte, den för utvecklingen bakåt. För 30-40 år sedan hade hijaben till och med varit omöjlig i rabvärlden. All myndighetsutövning, speciellt de med våldsmonopol som polis och militär måste vara neutral och fria från religiösa och politiska symboler. Hijab är båda, en symbol som symboliserar underkastelse och ett samhälle där kvinnor och män behandlas olika.

Iranska poliser innan revolutionen 1978/79

Iranska poliser efter revolutionen 

Svensk polis från 1970-talet 

Svensk polis efter revolutionen

3 thoughts on “Donna från Ronna, första polisen i hijab

  1. Vad händer när hon ska säga till eller gripa en manlig inom samma religion. Kommer hon våga göra det eller måste hon låta dem göra som dem vill utan att riskera att ramla ned ifrån en balkong när hon kommer hem. Jag skulle inte ta en sådan polis på allvar om hon stoppade mig. Jag får hänvisa till min religion om hon kommer och säga att min gud sa till mig att köra 150 förbi den där skolan. Skulle någon lyssna och nej man får inte blanda i religion i sådana yrken det lärde man sig redan som liten och sen tjatade dem om det i lumpen hela tiden. Vissa som hade kors i halsband fick ta av dem för inga symboler alls skulle vara synliga på uniformen. Men andra sidan när fler såna börjar komma in hos polisen så behöver inte skurkarna vapen längre det räcker med ett packet bacon.

KommenteraAvbryt svar