Skotten i Sarajevo

Av Stefan K

Nu är det inte skotten 1914 som utlöste 1:a världskriget jag avser, utan skotten mot den amerikanska ambassaden i fredags.

Den 23-åriga serbiska islamisten Mevlid Jasarevic hann skjuta flera skott innan en krypskytt fällde honom med ett skott. Enligt uppgifter skadades en väktare vid ambassaden av Jasarevics skott. Förutom den skottskadade mannen har serbisk polis gripit ytterligare 17 män som på olika sätt sägs vara delaktiga i dådet. Varför den amerikanska ambassaden angreps har man i skrivandets stund inte uppgett, men man kan spekulera och det görs säkert på sina håll. Tydligen hade man i alla fall planerat att angripa Storbrittaniens ambassad efter attacken mot USA:s.

Mevlid Jasarevic sägs tillhöra wahhabismen, en mycket strikt fundamentalistisk gren av sunniislam. Denna muslimska grupp återfinns främst i sydvästra Serbien och östra Bosnien där de funnits sedan det Osmanska riket styrde området på 1400-1500 talen och som då fick nästan hela den kristna befolkningen att konvertera till islam. Gruppen har levt ett ganska tillbakadraget liv fram till inbördeskriget på 90-talet. Då anledde ett flertal utländska islamister för att slåss på muslimernas sida och merparten av dessa valde att stanna kvar efter att fredsavtalet skrevs 1995. Enligt polistalesmän i Bosnien har dessa islamister upprättat en väldigt strikt form av islam som med både vapen och våld vill driva igenom sin livsåskådning.

Lite fakta om Mevlid Jasarevic:
Han föddes i enklaven Sandzjak i sydvästra Serbien 1988. Han flyttade senare till den lilla staden Gorjna Maoca i norra Bosnien, ett område som befolkas av en liten grupp anhängare till wahhabismen. 2005 greps Jasarevic i Wien, där han rånat en bank och kommit över cirka 900 000 kronor. Tre års fängelse blev straffet för Jasarevic och hans kumpaner.

Källor: New York Times och Dnevni avaz (översätt med Google)

KommenteraAvbryt svar