Slavläger har kopplingar till Sverige

I åratal hölls de svältande männen inspärrade i burar och tvingades till hårt arbete. Enligt polisen ingår lägret i ett internationellt brottsligt nätverk där slavar även förts från Storbritannien till Sverige.

När brittisk polis slog till mot en camping i Bedfordshire för ett par veckor sedan upptäcktes ett husvagnsläger där mer än 100 män tros ha fängslats och utnyttjats som slavar. Enligt polisen fick fångarna sina huvud rakade och tvingades utföra hårt fysiskt arbete. De som vägrade hotades med våld.

Ligan siktade särskilt in sig på utsatta människor som lockades med arbete och god betalning men i stället spärrades in i burar, husvagnar och hästtransporter. Vissa ska ha utnyttjats i flera år och de som befriades var gravt undernärda.

När kriminalinspektör Per Englund, som arbetar med människohandel på Rikskriminalpolisen i Stockholm, fick höra om tillslaget anade han direkt att det fanns en koppling till Sverige.

– Jag läste att offren var socialt utslagna män, att de levde på en camping och att de tvingats att arbeta. Av de tre delarna förstod jag att det kunde vara samma asfaltsläggare som vi har här i Sverige.

Antagandet visade sig vara riktigt. De fyra män som häktats i Bedfordshire tillhör samma familj som åtalades för människohandel i Malmö i fjol.

− Pettersson säger att det är en minoritetsgrupp som i vardagligt tal kallas för ”travellers” och påstår att de är en finare sorts zigenare som egentligen en folkgrupp som heter minceir och det är givetvis samhällets fel att de diskrimineras och är tvungna att hålla slavar.

Läs mer på SvD  

2 thoughts on “Slavläger har kopplingar till Sverige

KommenteraAvbryt svar