Bidrag ges trots diskriminering

Av Pettersson

För att ett trossamfund ska få statligt stöd måste det enligt lagen bidra till att upprätthålla de samhälleliga värderingarna. Men minst två av de 22 bidrags­berättigade samfunden accepterar inte homosexuella medlemmar över huvud taget och tio anser inte att homosexualitet är förenligt med deras lära.

Vid millennieskiftet skildes svenska kyrkan från staten och i samband med det kom lagen om stöd till trossamfund till. Sedan dess har endast ett samfund som sökt bidrag nekats med hänvisning till att det inte uppfyller lagkravet att bidra till att ”upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på”.

Det är Jehovas vittnen och orsaken är enligt kyrkominister Stefan Attefall att samfundet aktivt uppmanar sina medlemmar att inte rösta. Jehovas vittnens argumentation om att inte delta i allmänna val har ansetts vara en sak som inte omfattas av samhällets grundläggande värderingar, säger Stefan Attefall.

− Pettersson undrar om inte Jehovas vittnen får bidrag hur i helvete kan alla muslimska trossamfund få statliga bidrag. Könsdiskriminering förekommer i varenda muslimsk församling och det kan väl knappast vara att upprätthålla de samhälliga värderingarna, för att inte tala om vad islam anser om homusexuella.  

Kyrkominister Stefan Attefall är en jävla fegis som ger sig på den ena men inte de andra.

SvD

KommenteraAvbryt svar