Putti Putti med Jay Epae

Av Olli Rein

Putti Putti med Jay Epae spelades mycket i Radio Nord sommaren 1961. Man sände från ett mindre fartyg som man ankrat upp utanför territorialgränsen rakt ut från Landsort som är den södra udden på ön Öja i Stockholms sydligaste skärgård. Här har sedan urminnes tider fyrvaktare, lotsar och fiskare bott i en liten tätort, som numera mest lever upp om somrarna.

Territorialgränsen var på den tiden 6 distansminuter (1 852 m x 6 = 11 152 m). Numera har havsgränsen flyttats ut några gånger, så jag vet inte exakt vad det är nu, men på den tiden var det alltså 11 152 m från det yttersta skäret. Där låg fartyget för ankar tills riksdagen under hösten 1961 beslutade att radiostationen bröt mot svensk lag, och radiostationen stängdes.

Det var det första lilla steget att bryta det svenska Radiomonopolet. Det var också här svensk radio moderniserades så mycket, att mer populär ungdomsmusik spelades på bra sändningstider. Då kom många nya artister fram i svensk radio för första gången. Jay Epae som jag har för mig kom från Tahiti eller någon annan Söderhavsö, gjorde bara den här låten som slog, och den slog bara i Sverige.

Det var radio Nords förtjänst med sin tjugo i topp lista som Putti Putti låg 41 veckor på. Jag har hittat en kommentar på engelska som jag har kopierat. Den är nog skriven av en svensk, då vissa fel på engelskan finns. Men det vore fel av mig att rätta skribenten, då hans dokumentation är mer värd beröm än klander. Låten går i Hawaii stil och det hade varit populärt i Sverige under 1950-talet med bland annat Yngve Stors Hawaiiorkester.  Det kanske var en anledning till att låten slog så bra.

41 weeks on swedish radio ”pirate” station Radio Nord! I remember this so well, I was nearly 9 years old and this was my first vinyl bought ever , Also I remember I got a transistor radio (at my nineth birthday) so I could listen to Radio Nord so I not should disturbed my parents when were looking at TV or something else!

But I remember later that my father bought vinyls he always played, songs

he have heard from Radio Nord.

10 thoughts on “Putti Putti med Jay Epae

  1. Eva-Marie:
    Att du kan ha glömt bort denna hit,som spelades dag och natt på Radio Syd…Minns du inte skeppet som låg utanför Falsterborevet,på internationellt vatten.Britt Wadner,som frälste oss,som tidigare hade fått söka upp tyska sändare,eller radio RTL..
    Enbart att kunna lyssna till Pop och Rock i svensk radio,var en dåtida sensation..
    Tänk också efter hur Pettersson,och de andra på baksidan,fick ratta in Suomi,och lyssna till Tangomusik eller livet i Finnskogarna…innan Radio Nord kom till !!

  2. Pettersson själv meddelar, angående det du frågar om att göra skillnad, så här.
    När det gäller rubriken hoppas vi att det gör skillnad för några som i sin tur talar med andra om vår syn på tillståndet i vårt land.

  3. Nej någon text till Putti Putti har vi inte på Petterssons, men om du kör den här låten så där ett tiotal gånger, så tror jag att du kan sjunga med mot slutet. Texten är ju på både engelska och tror jag numera hawaiianska eller vad ursprungsbefolkningens språk kallas. Tillhör du Suzanne de generationer som har hört den här låten på Radio Nord eller är du en vetgirig tjej av senare datum som blev intresserad?

  4. Har du texten till Putti putti?
    Och en annan sak: vad menar du med att du gör skillnad? Skillnad på vad då? Eller menar du kanske att du påverkar något
    mvh
    Suzanne;)

KommenteraAvbryt svar