Kapitalisterna

Av Pettersson

Många av oss har en bild av en kapitalist som en stenrik hänsynslös gubbe i hög att hatt. Den bilden är föråldrat för länge sedan. Som jag skrev i föregående inlägg är kapitalisterna du och jag och tyvärr är vi minst lika hänsynslösa som de värsta gamla kapitalisterna var. Vi har valt eller i varje fall inte protesterat tillräckligt mot dem som företräder oss och våra tillgångar i våra gemensamma institutioner.

En av de värsta kapitalisterna är LO och dess ordförande Wanja Lundby-Wedin som har för vana att stå på barrikaderna och gapa över direktörernas hutlösa förmåner och företagens brist på socialt ansvar. Sedan när 1:a maj talet, marschen och sången upp till kamp mot kapitalet är över går hon direkt till styrelserummen och röstar för dessa enorma förmåner och protesterar inte mot bristen på ansvar.

LO, där Wanja Lundby-Wedin är ordförande äger hälften i pensionbolaget AMF, samma AMF som för någon vecka sedan valde bort valberedningar och därmed möjligheten att påverka hur styrelserna ser ut i bolag som Nordea, SEB, SSAB, Electrolux med flera. Hur LO ska förklara för sina medlemmar att de inte bryr sig om att AMF ska vara ”en aktiv och ansvarstagande” ägare som det står i policydokumenten får vi nog aldrig höra.

─ Pettersson tror att LO inte klarar att både att maximera avkastningen som ägare och att bekämpa kapitalet, dvs. sig själva.

De gamla ”ansvarstagande” kapitalisternas hatt är alldeles för stor för LO.

KommenteraAvbryt svar