Antalet våldtäkter ökar kraftigt

 Av Pettersson, lånat från Fria Tider.

Fria tider skriver en artikel om att invandrare våldtar i grupp, sex av tio gruppvåldtäkter under 90-talet utfördes av män med invandrarbakgrund.

Långt in på 80-talet låg antalet anmälda våldtäkter i Sverige på under tusen per år. Men under slutet av 80-talet, under 90-talet och inte minst under 2000-talet har antalet anmälda våldtäkter ökat mycket kraftigt. Förra året anmäldes nästan 6000 våldtäkter, mer än något tidigare år. En lagändring 2005 förklarar en del av ökningen, men det går inte att blunda för att antalet anmälningar ökar varje år, oavsett om riksdagen gör lagändringar eller ej. Trots det rekordhöga antalet anmälda våldtäkter räknar man med att det endast rör sig om toppen av ett isberg. Mellan 80-90% av alla sexualbrott anmäls aldrig.

Invandrare våldtar i grupp
Enligt Brottsförebyggande rådets statistik om gruppvåldtäkter hade sex av tio gruppvåldtäktsmän under 90-talet invandrarbakgrund. En anmärkningsvärt hög andel då invandrarna under samma årtionde utgjorde en relativt liten andel av befolkningen i Sverige. Med ”man med invandrarbakgrund” syftas på någon som är utlandsfödd eller som har minst en utlandsfödd förälder. Om man endast räknar utlandsfödda och inte de som föds i Sverige av invandrade föräldrar så uppgick dessas andel av gruppvåldtäkterna till 42% (fyra av tio) under 90-talet.

Okända män
I 9 % av alla anmälda sexualbrott rör det sig om en gärningsman som är närstående offret. Det handlar då om en pojkvän, kompis eller släkting. Men i drygt nio av tio fall är gärningsman och offer antingen helt okända för varandra (57 %) eller mer ytligt bekanta (34 %). Mediauppgifter om att de flesta övergrepp sker i hemmet är inte heller sann då 47 % av alla brott inträffar på allmän plats att jämföra med 26% som uppges ha inträffat i en bostad. Andra platser för sexualbrott är arbetsplatser och inte minst skolor där många unga tjejer utsätts för övergrepp.

Hela artikelserien
Hundratusentals kvinnor lever i skräck. Låser in sig av rädsla för att bli rånade eller våldtagna.
Antalet våldtäkter har ökat kraftigt. Sex av tio gruppvåldtäkter under 90-talet utfördes av män med invandrarbakgrund.
Anna, 18, våldtogs av invandrargäng. Turades om att våldta henne medan resten av gänget tittade på.

Klicka på diagrammet så ser du bättre

KommenteraAvbryt svar