Minnet av 1683 är vårt arv och samtidigt vårt uppdrag

Organisationen ”Gedenken 1683” (text översatt till svenska):

http://www.gedenken1683.at/

, arbetar för bevarandet av det kulturella minnet av den andra wienska turkiska belägringen, som slutade den 12 september 1683 med slaget vid Kahlenberg. Med grund i detta arrangeras varje år ett jubileumståg på Kahlenberg i Wien, som ska hålla minnet vaket av denna för den österrikiska och europeiska historians så viktiga händelse.

Därför att för oss är historia är inte bara något förgånget utan en elementär del av vår identitet och därmed en förutsättning för vår nutid och framtid. Vi bekänner oss därför uttryckligen till ett positivt och identitetsskapande förhållningssätt till vårt minne och förenar vårt arbete med en explicit patriotisk grundkonsensus.

Utöver detta årliga minneståg är ytterligare framtida evenemang planerade, för att tematisera året 1683 och det tillhörande minnet och presentera det i ett aktualiserat sammanhang.

Minneståget 2108:

Mötesplatsen för jubileumståget är lördagen den 8 september kl 18:30 framför Josefskirche vid Kahlenberg. Vi rekommenderar att du anländer med bil via Klosterneuburg. En säker parkeringplats offereras. Evenemanget varar till runt kl 21:00, efterårr är ett gemensamt värdshusbesök planerat.

Min kommentar:

Om någon av er patrioter är i Wien då, glädjer sig säkert arrangören över ert deltagande.

När islam stoppades vid Wien 1683

2 thoughts on “Minnet av 1683 är vårt arv och samtidigt vårt uppdrag

  1. Folk har ingen aning om Jan Sobieski och hur hans polacker tillsammans med österrikarna räddade Europa 1683.
    En fördröjning av islams övertagande av Europa med 400 år.

  2. Bra tips för den som råkar vara där! Wienarna skäms inte för sin historia utan segern över turkarna som belägrade staden, framhålls av muséerna även de nya interaktiva utan att det skulle vara kontroversiellt på något sätt. Många av våra egna historiska muséer har tyvärr blivit så politiskt korrekta att det inte är roligt att gå dit längre. Nya vikingamuséet i Stockholm är helt meningslöst, trixandet med ”världskulturmuséerna” som Bah-Kuhnke ligger bakom och Bohusläns kultur- hembygdsmuséum som det stod om på bloggen nyligen om deras banderoll vid ingången att de stöder mångkultur, allas lika värde osv….

Kommentera